Visszaeső profitról számolt be kedden a Goldman Sachs: az első negyedévük adózott eredménye 3,09 milliárd dollárra csökkent, míg egy évvel korábban, a január–márciusi időszakban 3,83 milliárd dollárt kasszíroztak. A nyereség, amelyből 8,79 dollár jutott egy részvényre, magasabb a Refinitiv konszenzusnál (8,1 dollár).

U.S. Stocks Fall From Record as Microsoft, Google Miss on Profit
Fotó: Bloomberg

Az óriásbank bevételei 12,22 milliárd dollárt tettek ki, ez azonban elmaradt a várt 12,79 milliárdtól. A Goldman – ellentétben a fő riválisaival, amelyek üzleti tevékenysége sokkal szerteágazóbb – a bevétele nagy részét a Wall Streeten szerzi befektetési szolgáltatóként és befektetési bankként. 

Itt a hagyományosan magas jövedelmet termelő elsődleges részvénykibocsátások (IPO) lebonyolításából most kevesebb folyt be, mivel a bankbotrányok miatt visszaesett a befektetői étvágy. További rossz hír, hogy a Dealogic adatai szerint a globális fúziós és felvásárlási aktivitás több mint egy évtizedes mélypontra zsugorodott 2023 első negyedévében, így erre az üzleti szegmenstől sem lehetett sokat várni.

Ezek után ha a Goldman sokat akar keresni, az üzletkötőkre hárul a feladat, hogy minél több üzletet kössenek náluk az ügyfelek. A Goldman kereskedelmi banki üzletága kevésbé hangsúlyos, így számukra az sem igazán előny, hogy a Silicon Valley Bank összeomlása után több regionális bankból betétkiáramlás indult a megbízhatóbbnak gondolt óriásbankok felé.