A Budapesti Ingatlan Nyrt. (BIF) igazgatósága 8,8 milliárd forint kifizetését javasolja a tavalyi 10 milliárd forintos nyereségből – derül ki a társaság közgyűlési előterjesztéséből.

kamatemelkedés
Fotó: Shutterstock

Elfogadása esetén a befektetők részvényenként 35 forintos kifizetésre számíthatnak, ami a jelenlegi árfolyam mellett 18 százalékos osztalékhozam.

Az osztalékjavaslat jóval bőkezűbb a tavalyi, papíronként 20 forintos kifizetésnél. A vállalat 2021-ben nem fizetett osztalékot, 2020-ban pedig 10 forint ütötte a befektetők markát, vagyis az  idén az elmúlt évek legbőkezűbb kifizetése jöhet az ingatlanokat fejlesztő és hasznosító vállalatnál.

A szabályozott ingatlanbefektetési társasági (SZIT) formában működő BIF április 28-án tartja éves rendes közgyűlését. A SZIT-törvény értelmében az osztalékot a számviteli beszámoló jóváhagyását követő 30 kereskedési napon belül ki kell fizetni azzal, hogy abban az esetben, ha a szabályozott ingatlanbefektetési társaság szabad pénzeszközeinek összege nem éri el az elvárt osztalék összegét, akkor az ügyvezetés a szabad pénzeszközök összegének legalább 90 százalékát javasolja osztalékként kifizetni.