Az Észak-Írországról szóló Windsori megállapodás hosszú viták után tett pontot az Európai Unióból történő brit kilépés leginkább vitatott pontjára és ezzel lehetővé tette, hogy a kezdetét vegye a kontinens és Nagy-Britannia pénzügyi szabályozói közötti egyeztetésekre szolgáló fórum. Ez azonban szakértők szerint nem fog a közeljövőben azzal járni, hogy a brit pénzügyi rendszer visszaszerzi központi szerepét Európában.

London,,England,-,Panoramic,Skyline,View,Of,Bank,And,Canary
Fotó: Shutterstock

Minderről a brit pénzügyi szolgáltatások jövőjéről a Brexit után jelentést jegyző Thorsten Beck és Ann Petit beszéltek az Európai Parlamentben. A jelentés szerint Nagy-Britannia továbbra sem volt képes azonosítani a kilépést követő növekedés lehetőségeket és 

nem várható az sem, hogy London visszanyeri széles körű hozzáférését az uniós pénzügyi piacokhoz a közeljövőben.

Bár a britek igyekeztek minimalizálni a nagy eltérések szükségességét az unióval, az EU olyan törvényjavaslatokat fogalmazott meg, amelyek arra kényszerítenék a bankokat és a vagyonkezelőket, hogy az eurón alapuló származtatott ügyleteik elszámolását hozzák a közösség határain belülre Londonból.

Mindeközben Beck szerint a globális versenyképességet célzó brit kormány és a pénzügyi stabilitásra koncentráló brit szabályozók között tapintható a feszültség. A szakember szerint ezért 

várhatóan fokozódik a nyomás a brit szabályozókon, hogy lazítsanak a szabályokon a versenyképesség érdekében. 

Ugyanakkor a brit pénzügyminisztérium azt közölte, hogy nem fogják elfelejteni a 2008-as pénzügyi válság tanulságait és nem kívánják a felügyeleti hatóságok függetlenségét sem aláásni.

Petit pedig arról beszélt, hogy mivel Nagy-Britannia igyekszik megfelelni a nemzetközi pénzügyi szabályoknak, nem várhatóak jelentős eltérések a szigetország és az unió szabályai között – írja a Reuters.