Kedden publikálta éves jelentését a Gloster, szerdán pedig megjelent a társaságot elemző Erste Befektetési Zrt. véleménye is a 2022-es év teljesítményéről. Nagy András részvényelemző szerint az informatikai társaság árbevétele és az EBITDA az előrejelzésüknek megfelelően alakult, a 414 millió forintos adózott eredmény viszont elmarad a 600-650 millió forintos előzetes profitszámtól. 

20210517 Budapest Gloster Infokommunikációs Nyrt.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A különbözet oka azonban csak számviteli jellegű: a magyar szabályok szerint a leányvállalatok goodwilljét tíz év alatt le kell írni. Mivel a 2023-as eredménykimutatás már a nemzetközi sztenderdek alapján készül, a negatív goodwillhatás megszűnik, vagyis az IFRS szabály szerint is elkészülő 2022-es beszámoló már valószínűleg nem tartalmazza.

A megváltozott tőkepiaci környezetre reagálva a Gloster több ponton is változtatott tőkepiaci stratégiáján. Az osztalékpolitikát felfüggesztették, és az akvizíciók érdekében az éves eredményt 2025-ig teljes egészében felvásárlások finanszírozására használnák fel. 

Így osztalékot legkorábban 2026-ban fizethet a társaság, a 2025-ös évi eredmény terhére. 

Az idei évre tervezett 3 milliárdos nyílt tőkeemelést elhalasztotta a Gloster menedzsmentje, arra legkorábban 2024-ben kerülhet sor, az Erste szerint remélhetőleg már kedvezőbb tőkepiaci környezetben. Az akvizíciókról azonban továbbra sem mond le a társaság, azokat saját eredményből és a hitellehetőségek nagyobb kihasználásával tervezi finanszírozni. 
A tőkepiaci stratégia módosítását észszerűnek tartja Nagy András, ezért a célár változatlanul 1130 forint, az ajánlás pedig továbbra is tartás. 

Külföldön is száguld a Gloster

Az árbevétel soron ismét rekordszámokat közölt az informatikai cég, de az adózott eredmény – számviteli okok miatt – enyhén visszaesett a tavalyi év egészében.