Egyik ámulatból ejti a másikba a német professzionális befektetőket a frankfurti börze vezető indexe, a másfél éve 30-ról 40 tagúra duzzasztott DAX idei produkciója. A tőzsdemutató ugyanis január eleje óta a keddi kereskedés zárásáig több mint 14 százalékkal, 15 883 pontra emelkedett, miközben a bankok és az alapkezelők részvénystratégái az év első hónapjaira többségükben árfolyamcsökkenést prognosztizáltak, amit szerintük legfeljebb az év hátralévő részében követhet némi fellendülés.

Fotó: AFP

Ehhez képest az index 12 havi csúcsára száguldott, és betört a bűvös 16 ezer pontos szint előterébe. Innen már csak egy kisebb ugrás a DAX eddigi 16 290 pontos mindenkori rekordja, amelyet 2022 januárjában futott meg a frankfurti index.

Ismét beigazolódott tehát a parkettfilozófusok ősrégi bölcsessége, a befektetők pesszimizmusa inkább árfolyam-emelkedést jelez előre, mert – leegyszerűsítve – ez azt jelenti, hogy nem táraztak be a részvényekből, így nem tudják az újabb eladásaikkal lejjebb nyomni az árfolyamokat.

Ráadásul a tőzsdézők borúlátása fikarcnyit sem mérséklődött az elmúlt hónapok során. 

Sőt, a Handelsblatt legfrissebb felmérése szerint a hangulat 2020 nyara óta a legmélyebbre zuhant.

Akkor, néhány hónappal a koronavírus-járvány kitörését követően senki sem akarta elhinni, hogy a kór halálos szorítása a vakcináknak köszönhetően hamarosan veszít erejéből.

A német üzleti lap szerint az emelkedést a közeljövőben paradox módon a DAX-indexre kötött shortpozíciók magas száma is egyfajta biztonsági hálóként támogatja, hiszen akik esésre játszanak, azok már eladták a kölcsönvett tőzsdei terméket, amit később vissza kell vásárolniuk.

Mindebből az a meglepő következtetés adódik, hogy a háború, az energiasokk és az ellenére egész jó tőzsdeév kerekedhet a német tőkepiacon.

Ez azt jelentené, hogy a csúcsdöntéssel fűszerezett árfolyam-emelkedés májusba nyúlóan kitarthat, lévén statisztikailag az április az év legjobb hónapja. Nyáron aztán jöhet egy legalább tízszázalékos korrekció, szeptember végétől, október elejétől viszont újabb történelmi csúcsra hághat a DAX.

A DAX index alakulása 3 éves
 

A pesszimista befektetői hozzáállás mellett persze más is, jelesül 52 milliárd euró rekordosztalék is rejtőzik a német elitcégek tarsolyában.

Mégpedig úgy, hogy négy társaság, a Zalando, a Siemens Energy, a Qiagen és a Covestro egy centet sem fizet, tehát a friss csúcsot 36 tőzsdei vállalat hozza össze.

Kiemelkedő osztalékhozamot ígérnek az idén a német autóipar gyöngyszemei, a BMW nagyjából 9, a Mercedes 7,4, míg a Volkswagen 6,7 százalékát fizeti ki múlt hétvégi kurzusának a Wall Street Online szerint.

 Az üzleti portál ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy nem fenékig tejfel egyik autósrészvény helyzete sem, tudniillik mindhármuk legnagyobb piaca Kína, ahol egyrészt egyre fokozódik a verseny, a Volkswagen éppen mostanában vesztette el piacvezető státuszát a helyi BYD-del szemben, másfelől a geopolitikai feszültségek is veszélyeztetik a zavartalan üzleti tevékenységet.

Kedvező hozamokat kínálnak viszont a biztosítók is, az Allianz 5,4, a Münchener Rück 3,7, míg a Hannover Rück 3,6 százalékos osztalékot vállalt.

Az Allianz már 11,4 eurót oszt vissza, ami tavalyhoz mérten 5,6 százalékos növekedés.

A legnagyobb meglepetést a Bayer keltette, miközben az elemzők kereken 2 százalékos osztalékot vártak, az igazgatóság a 4,3 százalékos hozamot nyújtó 2,4 euróra tett javaslatot. 

Az agrár- és vegyipari konszern megengedheti magának az emelést, hiszen tavaly a négyszeresére, vagyis 4,15 milliárd euróra növelte a nettó profitját.

A legnagyobb esélyét és kockázatát még mindig a német konszern által felvásárolt amerikai Monsanto glifozátbotránya képezi. Ha sikerül a kilátásoknak megfelelően az állítólag rákkeltő gyomirtó károsultjaival, illetve örököseikkel megegyezni, meredeken kilőhet a papír árfolyama, ellenkező esetben azonban szomorú napok várhatnak még a cég részvényeseire.