A Volkswagen a magas rendelésállománynak és a javuló alkatrészellátásnak köszönhetően 2023-ban jelentős növekedést tervez. Az újautó-értékesítések száma az új évben mintegy 9,5 millió járműre emelkedhet – jelentette be péntek délután a konszern.

Presentation of Facelift ID.3 in the Transparent Factory 01 March 2023, Saxony, Dresden: A VW ID.3 drives through a light tunnel in the Transparent Factory during a photo session to mark the digital world premiere of the revamped electric model. The ID.3 is getting an early facelift. Although only on the market for about 30 months, VW has now announced a major model update for the electric Golf alternative.  The ID.3 is Volkswagen's first pure high-volume electric car. (Photo with zoom effect) Photo: Robert Michael/dpa (Photo by Robert Michael/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A wolfsburgi székhelyű vállalat derűlátását az 1,8 millió járművet kitevő rendelésállományára, valamint az év során javuló csiphelyzetre és az ellátási lánc helyreállására alapozta.

Az árbevétel így – miután tavaly 12 százalékkal, 279 milliárd euróra emelkedett – idén további 10-15 százalékkal bővülhet. Az üzemieredmény-ráta 2023-ban várhatóan 7,5 és 8,5 százalék között alakulhat.

Ennek ellenére egyes elemzők továbbra is szkeptikusak. A brit HSBC befektetési bank a fenti számok közzétételét megelőzően vételről tartásra minősítette le a Volkswagen elsőbbségi részvényeit, miközben a célárat 203 euróról 148 euróra vágta vissza.

Egy esetleges rendkívül negatívan érintené az egész ágazatot – indokolt Michael Tyndall iparági elemző befektetőknek szóló jegyzetében.

A korábbi kínálati hiány ugyan némi felgyülemlett keresletet eredményezett, ám a drágább hitelfinanszírozás valószínűleg visszafogja az érdeklődést. Ráadásul, bár az árképzés jelenleg jó az autógyártók számára, a kínálat növekedésével ez is újra megváltozhat – tette hozzá. 

Ezért a piaci helyzet inkább a prémiumgyártóknak kedvez, és nem a VW-hez hasonló, tömegpiacra koncentráló autógyártóknak.

A kilátásokat azonban a piac nagyon jól fogadta, és a VW elsőbbségi részvénye az egyébként is lendületbe jövő DAX élére állt.

Fél négyig 8,2 százalékkal, 139 euró fölé lőtt ki a papír. Sőt még a Volkswagen-tulajdonos Porsche Automobil Holding részvényei is 5,5 százalékkal, 57 euró fölé drágultak.

 

Megvan a Volkswagen orosz gyárának vevője

A német autógyártó utolsó orosz üzeme is gazdára talált.