Erősen indította a hetet a magyar deviza, az euró-forint keresztárfolyam nem sokkal dél előtt a 372-es szint alá csökkent. Idén még nem volt ilyen erős a hazai fizetőeszköz, sőt majdnem egy évet kell visszapörgetni az időskálán az alacsony árfolyamszintekért.

Hungarian currency -Forint, close-up. In the background banknotes of different denominations. Coins Hungarian currency -Forint, close-up. In the background banknotes of different denominations.
Fotó: Getty Images

A lényeg a 373-es támaszszint letörése volt, a KBC Equitas elemzői már reggel azt írták, ha sikerül a kulcsmozzanat, az újabb lendületet adhat a forintnak. Jó hír a forint szempontjából, hogy a dollár továbbra sem mutat nagy erőt, ez pedig mindenképp kedvező fejlemény lehet a régiós devizák számára, így a magas kamatkörnyezet mellett akár további forinterősödésre is lehetne esély. 

A héten fontosabb makróadat nem érkezik itthonról, így a forint- és egyáltalán a hazai bankközi piac elsősorban a külpiaci fejleményekre reagál majd, amik a közelmúltban inkább támogatták az itthoni kockázatvállalást is, ebben pedig egyelőre nem várható változás rövid távon – értékeltek a Raiffeisen Bank szakértői. 

 

A forint tehát továbbra is élvezi a 18 százalékos kamatszintből adódó óriási felárat. A Raiffeisen elemzője hozzáfűzte, ahogy csökken a lazítási várakozás a jegybankkal szemben (pontosabban ahogy tolódik későbbre), úgy emelkednek a bankközi kamatlábak is, ami pedig azt jelenti, hogy a forint védelmet élvez mindenféle külső sokkal szemben, az árfolyam felértékelődése pedig folyamatos marad. Két kisebb botlást leszámítva az árfolyam rendületlenül emelkedett az őszi, 434 forintos mélypont óta. 

A technikai elemzés szerint a következő teszt a 370,6-os szintnél várható. Ez alatt pedig a 363,4-es 200 hetes mozgóátlag következhet.