Tőzsdei vihart kavart a mesterséges intelligencia (MI) rohamos térnyerése a tech szektorban. Nem véletlenül ölik bele a cégek a dollármilliárdokat, hiszen a ChatGPT két hónap alatt elérte a százmillió felhasználót, amivel a valaha mért leggyorsabban terjedő alkalmazás. Míg a TikTok ugyanezt kilenc hónap alatt érte el, az Instagram pedig két és fél év alatt. A generatív MI gyökeresen átrendezi a technológiai piacot. Minden emelkedik, amely nyertese a fejlesztésnek, s kegyvesztettek lettek azok a papírok, amelyek elől elszívja a levegőt az új eszköz.  

Two business people working together on stock market strategy. Try to analyze forex behavior. Financial graph hologram. Double exposure.
Fotó: Shutterstock

A Microsoft közel 500 milliárd dollárral növelte piaci értékét azóta, hogy a technológiai óriás januárban bejelentette, 10 milliárd dollárt fektet be a ChatGPT-t fejlesztő OpenMI startupba. A chatbotok működéséhez szükséges csipeket gyártó Nvidia részvényei pedig 96 százalékot emelkedtek idén. Míg a Google anyavállalata, az Alphabet piaci értékéből egyetlen napon leolvadt 100 milliárd dollár, annek hírére, hogy a Bard chatbotot nem tartja elég jónak, ezért a Bingre cseréli az alapértelmezett Google keresőt.

 

Nagy vesztesek lehetnek az interaktív tananyagok fejlesztői, ha nem építik be alkalmazásaikba a generatív mesterséges intelligenciát, amely hatalmas mennyiségű információt képes feldolgozni, és kifinomult tartalmat generál a felhasználóknak. A Chegg részvényei idén 60 százalékot estek. Csak a múlt héten 48 százalékot, miután a cég közölte: a ChatGPT terjedése beszűkítette az ügyféltoborzási lehetőségeiket. A kaliforniai oktatástechnológiai vállalat digitális és fizikai tankönyvkölcsönzést, online oktatást és egyéb hallgatói szolgáltatásokat biztosít az otthoni tanulás támogatására. Ám 

a csevegőrobotok kiszorítják a piacról a régi digitális motorosokat. 

A mesterséges intelligencia most szinte biztosan túlhájpolt – mondta Michael Green, a Simplify Asset Management vezető stratégája, hozzátéve: de a hosszú távú hatása valószínűleg jóval nagyobb, mint amit ma el tudunk képzelni.