Hiába a mondás, hogy májusban érdemes inkább visszavonulót fújni a részvénypiacokról, ennek nemhogy jelei nincsenek a német tőzsdén, épp ellenkezőleg, ebben a hónapban ment csak igazán a DAX index. Olyannyira, hogy az év elejétől már 15,4 százalékos pluszban van, és megdőlt a 2021 végi 16 271 pontos rekord is, nem sokkal péntek dél előtt.

FRANKFURT, GERMANY - SEPTEMBER, 2022: Close view of the main office with multiple screens and workers in the german stock exchange
Fotó: Shutterstock

Az idei év egyik legjobban szereplő német részvénye a hadiipari Rheinmetallé, a magyar 4iG stratégiai befektetője (25 százalékos a befolyásuk) közel 33 százalékkal ér többet, mint az év elején, a dobogó első helye pedig stabilan a Siemens Energyé (41 százalék árfolyamplusszal), amelynek a részvénypiaci kapitalizációja már a 20 milliárd eurót közelíti. Szinte alig lehet mellényúlni a német részvénypiacon: 24 vállalat befektetői örülhetnek már most két számjegyű árfolyam-emelkedésnek, és csak néhány társaság tőzsdei kapitalizációja esett az év elejéhez képest, a sor végén a Vonovia kullog, 20 százalékos mínusszal.

Legjobban teljesítő német részvények idei árfolyammozgása
 

A DAX-komponensek idei ármozgása alapján a befektetők újra felfedezték maguknak a német vállalatokat: az indexben ugyanis jelenleg elég alacsony értékeltséggel forgó, de stabil eredménytermelő iparvállalatok, autógyártók, biztosítók és gyógyszeripari cégek találhatók. 

A németek szárnyalása különösen annak tudatában látványos, hogy az elmúlt 3 évben rendre alulteljesítettek a német papírok a vezető részvénypiacokhoz képest. Ami pedig egészen hihetetlen: 

a tavaly őszi medvepiaci mélyponthoz képest a DAX 35 százalékkal korrigált, míg fő tengerentúli riválisa, az S&P 500 mindössze 16-ot.  

Oroszország ukrajnai háborújának kitörését követő időszakban a német a legrosszabbul teljesítő globális piacok közé tartozott, azóta viszont nagyot változott az összkép, a frankfurti tőzsdén jegyzett társaságok egy része hatalmasat kaszált az energiaárak megugrásán: a villamos energia spotára a 2021 eleji, megawattóránkénti 50-ről 2022 augusztusára közel 700 euróra emelkedett – jelenleg 90 euró alatti az ár. 

Németország nagymértékben függött az orosz szénhidrogéntől, de a szankciók bevezetése után sikerült alternatív energiához jutni (LNG-beszerzések, szénerőművek működtetése), és az enyhe tél is segítségére volt a gazdaságnak

 – érvelt Russ Mould, az AJ Bell befektetési igazgatója a Marketwatch kérdésére.

A DAX index alakulása 2021. május 19-től
 

A másik, ami segíti a DAX-ot, a kínai gazdaság újbóli megnyitása, miután Peking megszüntette a Covid-korlátozásokat. A múlt hónapban közzétett adatok szerint a kínai gazdaság a vártnál gyorsabban, 4,5 százalékkal nőtt az első negyedévben, ami jó hír a német exportőrök számára.

„Németország exportvezérelt gazdaság, így a (legrosszabb esetben) enyhe globális visszaesésre vonatkozó remények és Kína újbóli nyitása is erősíti a részvénypiaci hangulatot” – mondta Mould. A FactSet adataiból kiderül, a DAX-komponens vállalatok árbevételének a 24 százaléka származik az Egyesült Államokból, ezt pedig Kína követi 8,4-del. A kínai gazdasági növekedésből főleg a Siemens Energy, a Mercedes-Benz és a BMW profitál.

A német tőzsde szárnyalása kapóra jön az egész kontinensnek, hiszen ha ilyen erős a hátszél, akkor Európa többi részvénypiacára is több befektető figyelme irányul. 

Ez a folyamat pedig már tart: az első negyedévben a globális befektetők nettó 34 milliárd dollárt vontak ki az amerikai részvényalapokból, az európaiakba viszont 10 milliárddal több pénz áramlott, mint amennyi azokból kiment.

A német tőzsdének az is jót tesz, hogy szerény a magas kamatkörnyezetben általában alulteljesítő techpapírok súlya, mindössze 14 százalék, szemben az S&P 500 index 26 százalékával. És ami talán a legfontosabb, a német részvénypiac még mindig olcsó, az előremutató P/E-ráta a DAX indexben csupán 11,4 szemben az amerikai 18-cal. Így nagyobb a valószínűsége, hogy a részvényrali folytatódásának.

A magyar tőzsde is lendületet vehet a DAX rekord után

A német tőzsde remek teljesítménye számunkra nem meglepetés, benne volt a pakliban a rekorddöntés - mondta a VG-nek Miró József, az Erste Befektetési Zrt. részvénypiaci stratégája. Az a várakozásuk is beigazolódott, hogy a német részvények közül kifejezetten a value papírok vezetik az emelkedést. Az elmúlt hetek dollárerősödése is segített a német részvénypiacot még attraktívabbá tenni, hiszen az amerikai tőke megindulhatott Európa felé, a tengerentúli befektetőknek erősödő dollár esetén olcsóbbá válnak az euróban jegyzett részvények. Miró József is osztja a véleményt, hogy a DAX menetelése ráirányítja a befektetői fókuszt az európai piacokra, köztük is a kifejezetten olcsó magyar, lengyel és cseh részvényekre. Úgy látja, a BÉT-en jegyzett papírok árfolyamát kifejezetten feltüzelné egy EU-magyar megállapodás a források lehívásáról, "nagyon erős lépés lenne, több mint katalizátor" - fogalmazott az Erste vezető elemzője.