Azok után, hogy nemrég új, elektromos fűtésű kazán üzembe állításával növelte szabályozási központjának rugalmasságát, az Alteo újabb nagy lépést tesz a hazai villamosenergia-rendszer hatékonyabb működése érdekében. Az országban elsőként teljesítette tisztán időjárásfüggő erőművekre (naperőművekre) építve a rendszerirányító szekunder szabályozásra vonatkozó elvárásait, és úgynevezett aFRR-akkreditációt szerzett, majd további fejlesztéseket követően, 2023 májusától egy friss megközelítésre építve nyújt szabályozási tartalékot a villamosenergia-rendszer számára. 

Alteo
Fotó: Vémi Zoltán / VG

A vállalat új, jelenleg mintegy 160 megawatt teljesítményű szabályozási központját a közeljövőben jelentős mértékben tervezi bővíteni, és ezzel további számottevő mennyiségű rugalmas kapacitást szándékozik a villamosenergia-rendszer számára biztosítani.

Ezzel az új szabályozási központtal a gyakorlatban is bizonyítást nyert, hogy a naperőművek is képesek valós idejű és folyamatos teljesítményszabályozásra, az eddigieknél jóval flexibilisebb működésre, azaz képesek aktívan hozzájárulni a rendszeregyensúly biztosításához is

– emelte ki Luczay Péter, a társaság termelésmenedzsmentért és üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató helyettese.

Az erősen időjárásfüggő, megújuló energiaforrás alapú termelők ugyanis alapvetően bizonytalanságot visznek a villamosenergia-rendszerbe, hiszen sok esetben előre nehezen kiszámítható, mikor és milyen mértékben süt a nap és fúj a szél. A kiszámítható és stabil működéshez szükséges egyensúly a termelés és a fogyasztás harmonizálásával biztosítható, amiben nagy szerepet játszanak az olyan résztvevők, mint például az Alteo, akik az aktuális igényeknek megfelelően, a villamosenergia-termelés fokozásával vagy visszafogásával egyenlítik ki a rendszer egyensúlytalanságait.

 

Az Alteo tíz éve nyújt szabályozásitartalék-szolgáltatást a hazai villamosenergia-rendszer számára. Az új szabályozási központja mellett egy közel 100 megawatt beépített villamos teljesítményű, jellemzően földgáztüzelésű erőművekből és energiatárolókból álló szabályozási központot is üzemeltet. Ezenfelül a saját, összesen mintegy 70 megawattnyi, nap- és szélerőműből álló portfóliója mellett kereskedelmi és termelésmenedzsment-szolgáltatásokat nyújt, több mint 1500 megawatt időjárásfüggő megújuló energiaforrást hasznosító termelő (jellemzően naperőmű) részére, ez jelenleg a háztartási méretű kiserőművek nélkül számított vonatkozó naperőműves piac közel felét öleli fel.

Erste: nagyon pozitív lépés az Alteótól

Véleményünk szerint a lépés pozitív, hiszen lehetőséget teremt arra, hogy az új szabályozási központ kiegyenlítő energiát biztosítson a piac számára, amikor szükséges. Ugyanakkor a bejelentés szerint a termelésmenedzsment az idei év végére általunk becsült 855MW kapacitásnál jóval nagyobb méretűre növekedett mostanra

 – értékelte a bejelentést az Erste Befektetési Zrt. kommentárjában.

 Ez utóbbi a szakértők szerint azt jelenti, hogy ebben a szolgáltatási körben az idei árbevétel több mint duplája lehet az Erste által korábban becsült értéknek. Ez pedig három milliárd feletti bevételi többletet is jelenthet idén, nagy valószínűséggel relatíve magas profittartalommal. Vagyis a hírt összességében nagyon pozitív.