A Bank of America (BofA) jelentésében kedvenc feltörekvő devizái között említi a forintot, még úgy is, hogy nem várt események következtében átlagon felülinek becslik a magyar fizetőeszköz árfolyamának kockázatát.

Hungarian forint in a magnifying glass
Hungarian forint in a magnifying glass a business background
Fotó: Getty Images

A 370-es árfolyamot táncolta körbe az euró ellenében a forint ezen a héten, és akár már a közeljövőben megpróbálkozhatnak azzal a befektetők, hogy tartósan az elmúlt több mint egy év legerősebb sávjába lendítsék, akár bőven 370-en túl, miután a héten megkóstolta a 369-hez közeli szinteket is. 

David Hauner, a BofA stratégája a bank heti jelentésében öt kedvelt feltörekvő piaci devizát említ: a brazil reált, a magyar forintot, az indonéz rúpiát, a thai bátot és a dél-afrikai randot. A stratéga úgy számol, hogy a feltörekvő gazdaságok devizái dollárban számolva 12 százalék körüli teljes hozamot produkálhatnak az idén, a legjobbak 20 százalék körülit, és a két számjegyű nyertesek közt lehet a forint is. A teljes hozam az árfolyamnyereség mellett a kamatot is magában foglalja: a BofA nem várja az év végére sokkal erősebb szintre a forintot az euró ellenében sem, bár 2024 végére szerinte elérheti a 360-at.

A forintot annak ellenére sorolták a kedvenceik közé, hogy modelljük szerint árfolyama a válságokra az átlagosnál érzékenyebb. A folyó fizetési mérlegek helyzetét tekintve egyébként ők úgy számolták, hogy sok fizetésimérleg-deficittel működő feltörekvő piaci ország devizája túlértékelt. 

Az alulértékeltek közt említik például a lengyel zlotyt, ugyanakkor a bank makrogazdasági előrejelzéseiből kiderül, hogy Közép-Európa legnagyobb gazdaságaiban – Románián kívül – jelentősen javulnak a fizetési mérlegek idén és jövőre. 

A magyar forintot a zloty ellenében is vételre ajánlják.

A bank mindebből azt a következtetést is levonja, hogy a feltörekvők devizáinak szükségük van a dollár gyengeségére ahhoz, hogy jól teljesítsenek. Az elmúlt egy év alatt a zöldhasú mintegy 5 százalékot visszakozott az euró ellenében.

A BoFa előrejelzései Közép-Európa nagy gazdaságairól
 

Ugyanabban a jelentésben a bank egy másik stratégája, Mikhail Liluashvili azt is elemezte, hogyan viselkedtek a feltörekvő piaci devizák a múltban, 2000 óta, amikor az amerikai jegybank lezárta kamatemelési ciklusait, amint azt várhatóan a közeljövőben is teszi.

Arra jutott, hogy az utolsó kamatemelést követő 6-9 hétben erősödtek, és valószínűleg ez most is így fog történni. Ami a hosszabb távú viselkedésüket illeti, 2006-ban erősödés, 2001-ben és 2018-ban gyengülés történt. A következtetés: hosszabb kifutásban már nem a kamatemelési ciklus vége számít, hanem a globális növekedési kilátások és kockázati étvágy.

Hatalmas lendületet vett a forint, a rekord közelébe került

Egy éve nem látott ilyet a piac, kevesebb mint 369,5 forintba kerül az euró.