Folytatódott péntek reggel a forint gyengülése, sőt, 10 óra után az euró már 378,7 forinton állt, majd 11-re 377,5 alá ereszkedett a bankközi devizapiacon. Hasonló ívet írt le a dollár, amely szintén 10 óra után érte el eddigi napi csúcsát 351,7 forinton, majd 349,7 forintra süllyedt.

20000 forint banknote stacks as background (Hungarian forint) Deak Ferenc. Europe Hungary.
Fotó: Shutterstock

Az OTP elemzési központja szerint az erősödő dollár mellett a hazai fizetőeszköznek egyszerűen túl sok a kedvezőtlen hír. 

Ezek között a helyzetét, illetve az EU-val szemben - a 11. szankciós csomag és az Európai Békekeretből finanszírozandó ukrajnai fegyvervásárlások hazai vétója miatt – kiéleződő feszültséget emelték ki.

Az Erste Bank a befektetőknek szóló reggeli jegyzetében az egyre biztosabbá váló kamatvágásra vezeti vissza a forint lejtmenetét. 

Jövő kedden ül össze a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, és a kamatdöntő ülésen több mint fél év után először nyúlhatnak az irányadó, 18 százalékos kamatszinthez 

– írja a pénzintézet. 

Néhány napja Al-Hilal István, a Fidelity International kelet-közép-európai vezetője a 400 euró/forint közeli árfolyamok visszatérését vetítette előre, mivel a elkerüléséhez be kell indítani a kamatvágást.

Rég nem látott rossz napja volt a magyar devizának csütörtökön is, amikor az euró–forint keresztárfolyam a reggeli 370-es szintekről fokozatosan távolodva délután már 374-en járt. A gyengülés azonban szerda délután megindult, akkor jelent meg ugyanis 

a Bloombergen a Morgan Stanley előrejelzése, amely szerint 100 bázispontos kamatvágás várható a Magyar Nemzeti Bank jövő heti ülésén. 

Az Erste Bank szerint a legvalószínűbb az, hogy kezdetben kisebb lépéssel indít a jegybank, esetleg valamilyen formában fel is készíti a piacot a várható emelésre.  

A hazai deviza szempontjából a dollár–euró reláció is meghatározó, hiszen a zöldhasúval szemben gyengülő euró rendszerint még nagyobb mélységbe löki a forintot, tehát mindenképpen fontos, hogy 

az euró–dollár keresztárfolyam május 6-án elért 1,12-os éves csúcsáról péntekre 1,08-ra hanyatlott, 

mivel az amerikai költségvetési patthelyzettel kapcsolatos tárgyalások – a washingtoni kongresszus republikánus párti többsége és a Biden-kormányzat között – állítólag sikerrel kecsegtet. 

Ez magyarázza az amerikai tőzsdeindexek csütörtöki látványos raliját, valamint az arany gyengülését is.

Az euró-forint árfolyam 5 nap
 

Szerda óta az euró a lengyel és a cseh devizával szemben is számottevően erősödött. Az euró–zloty 4,48-ról 4,54-ra, az euró–korona pedig 23,62-ról 26,77-ra emelkedett. 

Érdekes egyébként –amint az OTP is kiemeli –, hogy az állampapírpiacon elég jó volt csütörtökön a hangulat. 

Az ÁKK három-, öt- és tízéves kötvényaukcióin erős volt a kereslet, a meghirdetett 15, 15 és 10 milliárd forint értékű mindegyikére 45-50 milliárd forint értékű ajánlat érkezett, végül a tervezettnél kétszer több értékpapír talált gazdára.

 A kora délután rögzített állampapírpiaci referenciahozamok az éven belüli és a 15-20 éves szegmensben érdemben csökkentek a szerdai értékekhez képest, míg este a fejlett piacokkal párhuzamosan már közel 10 ponttal feljebb tolódott a hozamgörbe; a tízéves lejárat 7,7 százalék felett zárt. 

A tőzsdén sincsen dráma – tehetjük hozzá –, hiszen csütörtökön az OTP több mint 2 százalékkal drágult

 és a BUX is 1,1 százalékkal izmosodott. Pénteken pedig – noha az OTP visszaadott fél százalékot előző napi árfolyamnyereségéből – nagyjából előző napi záróértéke körül imbolyog a vezető hazai index.