Bár nyilván nem vigasz a tőkepiacokon veszteségeket elszenvedő kisbefektetők számára, ám tény, hogy még az ismert alapkezelők is hibázhatnak. Erre a legújabb példa, hogy az amerikai ARK ETF-alapokat menedzselő Cathie Wood is hihetetlenül balszerencsés időzítéssel építette le – az utóbbi napokban valóságos tőzsdei tűzijátékot produkáló – Nvidia-részvényekből korábban felhalmozott állományát.

Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

Tavaly októberben – amikor a elkezdett feltápászkodni többéves mélypontjáról – Wood legnagyobb alapja, az ARK Innovation (ARKK) még több mint 750 ezer darab részvényt tartott a portfóliójában, amelyet Wood november végére 39 ezer részvényre, majd a Bloomberg által összeállított adatok szerint január közepére nullára csökkentett.

A részvények árfolyama október–novemberben még 112 és 169 dollár között, míg januárban már a 142–203 dolláros sávban ingázott. Miután a technológiai részvények fanatikus híveként elhíresült sztárbefektető utolsó Nvidia-papírjától is megszabadult, megkezdődött a részvények előbb lassú, később egyre gyorsuló felértékelődése.

A februárt 232, a márciust és áprilist 278 dolláron zárta a papír, az igazi rali azonban csak május második felében startolt el, mígnem a papír csütörtöki záróára már 380 dollár közelében alakult. 

Ennek megfelelően az ARKK részvényállományát, amely ősszel még kevesebbet ért, mint 130 millió dollár, az aktuális kurzuson már 285 millió dollárért lehetne értékesíteni, persze csak ha még meglenne.

A vállalat tőzsdei kapitalizációja, mióta Wood kiszállt belőle, 560 milliárd dollárral, azaz 160 százalékkal, 940 milliárdra nőtt, amivel a világ hatodik legnagyobb cégévé nőtte ki magát.

Az igazán bosszantó ellenben az lehet, hogy Cathie Wood igazából változatlanul hisz a grafikus processzorairól ismert Nvidiában, mindössze – amint azt a CNBC-nek február végén elárulta – túlértékeltnek tartotta a részvényeit akkori árfolyamukon.

Sőt, ő volt az egyik első híve is a cégnek, az ARKK 2014-es indulásakor a csipgyártó az alap egyik leginkább vásárolt részvénye volt, és a eddigi 112 százalékos összhozamához a Bloomberg adatai szerint 13 százalékkal járult hozzá.

Woodot azonban – úgy tűnik – teljesen készületlenül érte az a mesterségesintelligencia-őrület, amely az egész csipszektort az egekbe röpítette, és amihez az Nvidia a héten egy remekbe szabott negyedéves gyorsjelentést és rendkívül optimista kilátásokat is mellékelt.

 

Az ARKK ennek megfelelően – jóllehet az alap kezelői diszruptív technológiákban látják a jövőt – más mesterséges intelligenciával kapcsolatos részvényeket sem tart depójában, ugyanakkor Cathie Wood négy kisebb ETF-je, köztük az ARK Next Generation Internet, nagyjából 150 millió dollárnyi Nvidia- és 25 millió dollárnyi AMD-részvénnyel (az utóbbi az Nvidia legfőbb riválisa) rendelkezik.

Ez az aktív alapokat kezelő menedzserekre leselkedő egyik legnagyobb veszély, kihagyhatnak egy fontos területet, vagy azon belül a megfelelő cégeket

– mondta a Bloombergnek Todd Sohn, a Strategas ETF-stratégája.