Tegnap tette közzé első negyedéves jelentését az Nvidia videokártya-gyártó vállalat, amely minden elemzői várakozást alaposan felülmúlt, közel 30 százalékos árfolyam-emelkedést idézve ezzel elő a cég részvényeiben.

Nvidia,Logo,And,Sign,On,Headquarters.,Blurred,Foreground,With,Green
Nvidia logo and sign on headquarters. Blurred foreground with green trees - Santa Clara, California, USA - 2020
Fotó: Shutterstock

Az Nvidia első negyedéve a mesterséges intelligencia (MI) felfutásának köszönhetően alakult várakozásokon felül: a vállalat grafikus processzorait használják fel ugyanis az MI-k a működésük során, így a piac berobbanása hatalmas keresleti növekményben testesült meg a cég termékei iránt. 

Az Nvidia első negyedéves bevétele az elemzők által várt 6,5 milliárd dollár helyett 7,2 milliárd dolláron állt meg.

Az egy részvényre jutó nyereség (EPS) 1,09 dollárra rúgott, messze maga mögött hagyva az elemzők 0,92 dolláros várakozásait. 

A videójátékiparból befolyó bevétel 300 millió dollárral felülteljesítve 2,2 milliárd dollár, míg a mesterséges intelligenciák által felhasznált adatközpontokból származó forgalom szintén 300 millióval jobb, 4,2 milliárd dollár lett. 

Ezermilliárd dollárnyi már telepített adatközpont áll át fokozatosan a generatív mesterséges intelligenciák kiszolgálására, ahogy minden vállalat igyekszik ezeket beépíteni saját termékeibe

– mondta el az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang. 

A vállalat első negyedéves jelentését a tőzsdei kereskedés végeztével tette közzé, a befektetők pedig ráharaptak: a kereskedés utáni órákban 29 százalékos raliba tolták az Nvidia részvényeit, melyek a tegnapi zárásig már egyébként is 113 százalékos pluszban jártak az év elejétől számítva.

A tőzsdei harangszót követően lódultak meg a cég papírjai

A cég papírjai a kereskedést 305 dolláron zárták, a rali csúcsán azonban egészen 391,2 dollárig meneteltek, amivel a Bloomberg számítási szerint megdöntötték az egy napon belüli legnagyobb piaci értéknövekedés 190,9 milliárd dolláros rekordját, amelyet eddig az Apple tartott: 

az Nvidia értéke a rali nyomán 219 milliárd dollárral ugrott meg, ezzel 974 milliárd dollárra növelve a vállalat értékét. 

Az elemzők szerint azonban még korántsem ért véget a vállalat mesébe illő felfutása: a videójáték-bevételek ugyan növekedtek, de még mindig alulmúlták az egy évvel ezelőtti értékeket, ennek hátterében a pandémia alatti felvásárlást logikusan követő keresletcsökkenést látják. 

Ám ez az állapot hamarosan megváltozhat, a Wall Street a második negyedévre már dinamikus növekedést vár ettől a szegmenstől is a vállalat bevételei terén, ami további erős teljesítménnyel kecsegtet.