Órákra leállította a bitcoinok felvételét a legnagyobb kriptotőzsde, a Binance, mondván, a forgalom túlságosan nagy a blokkláncon, ami megnövelte a tranzakciós díjakat. Mindez ismételten rávilágít a legnagyobb kriptodeviza mögött álló problémáira, nevezetesen arra, hogy a hálózat a felhasználók és a bitcoinbányászok számának növekedése ellenére sem képes másodpercenként nagyjából 7-8 tranzakciónál többet lebonyolítani.

Gold Bitcoin crypto currency on background of chart diagram.
Fotó: Shutterstock

A legnagyobb kriptotőzsde által felállított tranzakciós díj így elégtelennek bizonyult ahhoz, hogy a Binance tranzakciói mellett döntsenek a bányászok, hiszen más szereplők magasabb összeget kínáltak. 

A árfolyamára az események csupán kisebb hatást gyakoroltak, hétfő reggel a Coingecko adatai szerint a legnagyobb kriptodeviza 28 200 dollár körüli áron mozgott, mintegy 2,5 százalékot veszítve értékéből 24 óra alatt.

A Binance a Twitteren arról írt, hogy az általuk beállított tranzakciós díjakkal nem számítottak a díjak megugrására, ám azóta módosítottak az értékeken, hogy lehetővé tegyék a bitcoinok felvételét. Miután vasárnap egy órán át álltak a kifizetések, majd hétfőn újabb pár óráig, a Binance szerint helyreállt a rend, a bitcoinok magántárcákba utalására ismét van lehetőség. Changpeng Zhao szerint egy hónap alatt 18-szorosra nőttek a tranzakciós díjak a legnagyobb kriptodeviza blokkláncán. 

A Binance márciusban is felfüggesztette a betéteket és kifizetéseket technikai problémákra hivatkozva, azonban a piacvezető szerepét sem az akkori, sem a mostani eset nem rengette meg, a CoinMarketCap adatai szerint a 24 órás kereskedési volumen így is 6,9 milliárd dollárt tett ki a platformon, ami több mint nyolcszorosa a második helyen található Coinbase által elért volumennek – írja a Reuters. Korábban a Binance a dollár- és a fontalapú ki és befizetéseket is leállította.