BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Bitcoin,Gold,Coin,And,Defocused,Chart,Background.,Virtual,Cryptocurrency,Concept.

Látványosan hűlt a bitcoin iránti érdeklődés, hetek óta egy helyben toporog az árfolyam

A legnagyobb kriptodeviza a márciusi bankpánik nyomán hatalmas lendületre tett szert, de azóta képtelen érdemi erősödésre.

Ragyogó idei teljesítménye ellenére látványosan visszaesett a bitcoin iránti érdeklődés a befektetők körében.

Bitcoin,Gold,Coin,And,Defocused,Chart,Background.,Virtual,Cryptocurrency,Concept.
Fotó: Shutterstock

A legnagyobb kriptodeviza kurzusa az idei év során már több mint 75 százalékot erősödött, de az amerikai pénzügyi rendszerbe vetett hitet alapjában megrengető, március 10-én kitört bankpánik jótékony hatása nélkül erősen kérdéses, hol tartana jelenleg az árfolyam. 

Igaz, az év első két hónapjában majdnem 50 százalékos pluszt hozott össze a bitcoin, március elejére onnan már 20 százalékos gödörbe került, amelyből csak a Silicon Valley Bank bedőlése tudta kirántani.

A bankpánik nyomán a bitcoin valósággal szárnyra kapott, egy újabb 50 százalékos erősödésen ment keresztül, onnan azonban ismét lefordult, és látványosan beragadt a 30 ezer dolláros lélektani határ környékén. Ez pedig fontos részlet, ugyanis a Világgazdaságnak korábban Honti Roland, a Cryptofalka alapítója azt mondta: ha ezt az ellenállást az árfolyam felfelé át tudja törni, akkor hatalmas rali következhet a bitcoin számára – ez azonban eddig elmaradt, miként a lélektani határ vehemens átlépése is. 

A legnagyobb kriptodeviza néhányszor áttekintett ugyan a 30 ezres szint túloldalára, de ott stabilizálódni nem tudott, így másfél hónapja 27 és 30 ezer dollár között mozog, és a kitöréshez kellő lendület egyelőre sehonnan sem látszik megérkezni.

A Bitcoin árfolyama 2023-tól
A bankpánik igazi áldás volt a bitcoinnak

Charles Storry, a Phuture kripto-adatszolgáltató cég vezetője a Financial Timesnak elmondta: a befektetői hangulat a tőzsdefelügyelet folyamatos kriptoellenes fellépései nyomán látványosan lehűlt a digitális javak iránti érdeklődést tekintve. A szakember szerint ameddig a szabályozói hozzáállás változatlan marad, a teljes szektor alacsonyabb kereskedési volumenre és visszafogott tőkebeáramlása számíthat csupán.

A szakember rámutatott: a tavalyi év mély sebeket ejtett sok, korábban a kripto iránt nyitott befektető bizalmában, közülük az FTX kriptotőzsde bedőlését tartja a legnagyobb katalizátornak. Kiemelte:

a bitcoin idei felfutása a korábbinál jóval alacsonyabb forgalom mellett ment végbe, 

így az árfolyammozgás jelentőségét érdemes helyi értékén kezelni. Edmond Goh, a B2C2 kriptobrókercég vezetője rámutatott: a kriptoszektor március óta tapasztalt felfutása mögött szinte kizárólag a hagyományos pénzügyi rendszerből való tőkemenekítés állt – amire a dollár gyengélkedése is rásegített –, nem pedig a digitális devizaszegmens vonzereje.

A bitcoinpiac iránti érdeklődés visszaesését a piac megmozgatásához szükséges tőkevolumen viszonylatában lehet a legjobban látni: míg januárban még 1400 bitcoin, akkori árfolyamon 23 millió dollár megvételével tudtuk volna 1 százalékkal megemelni egy token árát, addig április végén már 462 bitcoin, átszámítva 13 millió dollár elég lett volna ehhez.

A befektetők bizonytalanságához az FTX okozta bizalomvesztésen túl a Binance kriptotőzsdének a tőzsdefelügyelettel vélhetően sokáig elhúzódó peres ügye és a Genesis, az egyik legnagyobb alternatívdeviza-piaci hitelezőjének januári csődje is vaskosan hozzájárul.

A PacWest Bancorp lehet a negyedik dominó a sorban

A Beverly Hills-i székhelyű Pacific Western Bank (PacWest) azért került célkeresztbe, mert kiszivárgott, hogy pénzügyi tanácsadók vizsgálják az eladás és a tőkeemelés lehetőségeit.

A PacWest amerikai regionális bank tegnapi 58 százalékos részvényszakadása is viszonylag kismértékben hatott csak ki a bitcoin kurzusára, 2,6 százalékos erősödést hozva mindössze a legnagyobb kriptodevizának.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.