Mindössze 36 millió dolláros bevételre tesz szert eszközei kiárusításából az ultragazdag brit Sir Richard Branson egykor 3,7 milliárd dollárra értékelt Virgin Orbit nevű cége – írta szerdán a BBC a vállalattal szemben megindult csődeljárás nyilvánosságra került dokumentumai alapján.

20210912 Budapest Szolnokról is jelen voltak az 52. Eucharisztikus Kongresszus zárásaként megtartott szentmisén, melyet a Hősök terén rendeztek meg vasárnap délelőtt. A Jézus Szíve Plébánia közössége 43 fővel vett részt az eseményen. Fotó: Kiss Jáno
20210912 Budapest Szolnokról is jelen voltak az 52. Eucharisztikus Kongresszus zárásaként megtartott szentmisén, melyet a Hősök terén rendeztek meg vasárnap délelőtt. A Jézus Szíve Plébánia közössége 43 fővel vett részt az eseményen. Képen: Ferenc pápaFotó: Kiss János PJ Új Néplap ÚN.
Fotó: Kiss János / ÚN

A kisméretű műholdak szállítására szolgáló rakéták fejlesztésére specializálódott Virgin Orbit Cosmic Girl névre keresztelt, átalakított Boeing 747-esét 17 millió dollárért veszi meg a Stratolaunch űrkutató cég, miután nem érkezett jobb ajánlat. 

Eközben a társaság központját, rakétagyárát és berendezéseit egy rivális startup, a Rocket Lab vásárolhatja meg 16,1 millió dollárért.

Egy másik űrkutatási vállalat, a Launcher Inc. pedig 2,7 millió dollárért juthat Bransonék indítóállomásához és telephelyéhez a kaliforniai Mojave-sivatagban.

A 2017-ben kaliforniai székhellyel alapított, és 2022-ben a Nasdaqra is bevezetett Virgin Orbit soha nem termelt nyereséget tulajdonosainak. Részvényeivel idén áprilisban függesztették fel a kereskedést.

A Virgin Atlantic légitársaság és a Virgin Galactic űrturisztikai vállalat mellett szintén Sir Richard Branson cégbirodalmához tartozó vállalat küldetését egykor a brit űrkutatás mérföldköveként harangozták be.

A szigetországban azt remélték, hogy a segítségével az Egyesült Királyság az űripar globális szereplőjévé válhat, legyen szó a műholdak gyártásától kezdve a rakéták építésén át új űrkikötők létrehozásáig.

Idén januárban azonban a Virgin Orbit rakétája nem tudta végrehajtani a várva várt műholdfelbocsátást az Egyesült Királyság területéről. 

A LauncherOne ugyan eljutott az űrbe, ám nem tudta föld körüli pályára állítani az általa szállított műholdat.

Ezt követően a vállalat szüneteltette a működését, hogy megpróbálja rendbe hozni pénzügyeit. Márciusban aztán közölték, hogy a cég elbocsátja alkalmazottainak nagy részét, miután nem sikerült új befektetőket bevonnia.

A Virgin Orbit április elején kért csődvédelmet az Egyesült Államokban.