Úgy fest, véget ért a különc brit milliárdos Richard Branson egyik űrkalandja, a Virgin Orbit belátható időn belül leállítja működését, több száz dolgozóját pedig szélnek ereszti, miután a vállalatnak nem sikerült befektetőket találni a folytatáshoz.

Spaceport Cornwall Opens Exhibition On Satellites At Newquay Airport
NEWQUAY, ENGLAND - AUGUST 02 : Model of Virgin Orbit's Cosmic Girl is displayed on the opening day of the Story of a Satellite summer exhibition at Spaceport Cornwall on Aug 2, 2021 in Newquay, England. Spaceport Cornwall is aiming to launch its first satellites in spring of 2022. (Photo by Hugh Hastings/Getty Images)
Fotó: Getty Images

A csütörtök esti bejelentést követően negyven százalékot zuhant a műholdak felbocsátására szakosodott társaság részvényárfolyama. Az évkezdet óta ezzel már 82 százalékkal zsugorodott az űr meghódítására létrehozott cég piaci értéke, ami mostanra alig éri el a 115 millió dollárt.

Sajnos nem tudtuk biztosítani a finanszírozást, hogy utat biztosítsunk a vállalat számára. Nincs más választásunk, mint azonnali, drámai és rendkívül fájdalmas változtatásokat végrehajtani

 – mondta Dan Hart vezérigazgató a döntés bejelentésekor.

Az új technológiákkal is kísérletező vállalat 675 alkalmazottjától, a teljes állomány mintegy 85 százalékától válik meg azonnali hatállyal, a minden részlegre kiterjedő elbocsátásokat jövő hétfőig le is vezénylik. Mindössze 100 dolgozót tart meg a Virgin Group leánycége, amely végkielégítésekre 15 millió dolláros leírást könyvel majd el. Branson saját vagyonából 11 milliót utalt át a járandóságok rendezésére.

Az űripari cég múlt héten egy texasi befektetővel, Matthew Brownnal folytatott tárgyalásokat, aki 200 millió dollárt fektetett volna a cégbe. Ezek az egyeztetések azonban kudarcba fulladtak a Reuters forrásai szerint. A Virgin ezt követően azt közölte, hogy több lehetséges befektetővel tárgyal a lehetséges tőkebevonásról, ám a fejlemények alapján ezek a kísérletek sem jártak sikerrel.

A vállalat ezen a héten folyamatosan hívta vissza az alkalmazottjait a március 15-én megkezdett ideiglenes működési szünetről és kényszerszabadságolásról. A Virgin Orbit ez idő alatt azon dolgozott, hogy befejezze az előző, kudarccal végződő műholdfellövéssel kapcsolatos vizsgálatot, valamint hogy elvégezze a végső simításokat újabb saját fejlesztésű rakétájának előkészületein.

 

Tavaly november óta az anyacég, a Virgin Group 50 millió dollárral támogatta a vállalatot biztosított formájában, csőd esetén a leánycég eszközei a Virgin Group tarthat igényt.

A Virgin Orbit 2021-ben egy speciális célú akvizíciós társaságon (SPAC) keresztül lépett a tőzsdére, ahol a vártnál kevesebb, 255 millió dollárt gyűjtött össze. A közelmúltban elmaradt forrásbevonás mellett egy januári rakétaindítás sikertelensége is növelte a vállalatra nehezedő nyomást.