Jókora, 382 millió forintos veszteségbe taszította a CIG Pannónia adózott eredményét az IFRS 17 számviteli politikára való áttérés az előző év azonos időszakában elért 28 millió forintos nyereséghez mérten, ráadásul a mínuszt a tízszeresére ugró adóteher is tetézte – derül ki az életbiztosító kedden publikált, első negyedéves gyorsjelentéséből.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Ha viszont az áttérés miatti tőkenövekedés egyszeri, 475 millió forintos adóhatásától eltekintünk, a társaság organikus konszolidált adózott eredménye több mint 93 millió forintra, azaz a bázis háromszorosára növekedett volna – írja a közlemény.

A biztosítási bevétel éves bázison 2 milliárd forinttal, 5,16 milliárd forintra nőtt az első negyedévben az áttérés miatt módosított bázishoz mérten.

A díjnövekedést a hosszú távú biztosítási szerződések állományának emelkedése okozta a vállalat mindkét szegmensében.

A biztosító tőkemegfelelési mutatója 215 százalékon stabilizálódott.

A CIG Pannónia konszolidált díjelőírása elérte a 10 milliárd forintot a tárgyidőszakban, éves szinten 33 százalékkal gyarapodva. Az értékesítés növekedésének két forrása a független hálózat és a banki csatorna, az utóbbi az MBH Bankkal kötött stratégiai megállapodás alapján.

Az életbiztosítási szegmensben elért növekedés – 232 százalékkal nőttek a díjak – motorja a BNP Paribas Cardif biztosítótól átvett hitelfedezeti biztosítások díjbevétele volt.

Szintén erőteljesen bővült az MVM-en keresztül történő értékesítés, viszont 9 százalékkal csökkent az egységalapú biztosításokból származó díjbevétel, mivel az állampapírok 2022-ben tapasztalt tetemes hozamemelkedése, valamint az extraprofitadó kedvezőtlenül érintette ez utóbbi termékcsoportot.

A nem életbiztosítási szegmens díjai – a CIG stratégiájával összhangban – számottevően nőttek, a többéves szerződések díjai például több mint hétszeresükre. 

Az egyéves évfordulós szerződések díjbevételének növekedése ugyanakkor kisebb mértékű volt. A díjemeléssel a biztosítótársaság jelenleg veszteséges szegmense jövedelmezőségét kívánja javítani.