BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aranyat ért a május az európai ETF-piacon

A felpattanó árfolyamoknak és a továbbra is átlagon felüli befektetési kedvnek köszönhetően erősen zárták a tavaszt a tőzsdén kereskedett alapok Európában.

Erősen zárták a tavaszt a tőzsdén kereskedett alapok (ETF) Európában, a költséghatékony és diverzifikált befektetési lehetőséget kínáló eszközök vagyona csaknem 2 százalékkal, 1370 milliárd euróra hízott május végére.

A,Stock,Market,Background,With,European,Union,Flag,And,Falling
Fotó: Shutterstock

A mintegy 24 milliárd eurós bővüléshez a piaci széljárás kedvezőre fordulása játszotta a döntő szerepet, több mint 16 milliárd euróval növelve a befektetések értékét. Emellett a megtakarítók Európa-szerte ugyancsak kitettek magukért, az áprilisi 11 milliárdos nagybevásárlást követően újabb 7,7 milliárd eurónyit vásárolva a a különböző ETF-ekből. A múlt havi tőkebeáramlás 800 millióval több, mint az elmúlt egy év átlagos havi értékesítése.

Bár a legnagyobb vagyon a részvény ETF-ekben fial, a legnépszerűbb kategóriának most a kötvényes eszközök bizonyultak, amelyekbe 4,3 milliárd euró friss pénz érkezett. Ezen belül az európai vállalati kötvények és eurós állampapírok voltak a legkelendőbbek, 1,3, illetve 1,2 milliárd euróval, a feltörekvő piaci kötvénykitettségüket eközben 400 millió euróval vágták vissza.

A részvényekbe fektető kategória 2,7 milliárdos nettó értékesítéssel zárta az időszakot, köszönhetően a globálisan diverzifikált részvényalapoknak, amelyek 2,6 milliárdos értékesítéssel minden más terméket maguk mögé utasítottak. A svájci részvényeket tartalmazó portfóliókon ezzel szemben 500 milliós tételben adtak túl. 

A kategória parányi méretéhez képest jelentős, 800 milliós tőkeinjekciót kaptak a legkevésbé rizikósnak tekintett pénzpiaci ETF-ek, a vegyes ETF-eknél viszont alig 100 milliós tételre mutatkozott kereslet. A hónap vesztesei az árupiaci kitettséget adó termékek voltak, amelyekből – a nyersanyagárak folytatódó csökkenésével párhuzamosan – 200 millió eurót váltottak vissza.

A részvényes kategória 1,7 százalékkal bővült a felfutó piaci árfolyamoknak köszönhetően, a kötvény-ETF-ek pedig ennél is nagyobb, majdnem 2 százalékos gyarapodást könyvelhettek el. Az utóbbinál a jelentős pénzbeáramlásnak volt nagyobb szerepe.

Az európai tőzsdén kereskedett alapok (ETF) vagyona 2023. május
 

A kisebb kategóriák közül jól teljesítettek az alternatív és a vegyes eszközök is, az árupiaci termékek vagyona viszont a visszaváltások és a leforduló árfolyamok mellett 1,2 százalékkal zsugorodott. A hónap legnagyobb nyertesei a likvid pénzpiaci ETF-ek voltak 9 százalékos bővüléssel, ami az ide áramló bőséges tőkének volt köszönhető.

A legtöbb pénzt most is az iShares ETF-jeibe fektették az európaiak, 4,5 milliárd eurót lekötve az amerikai eszközkezelő óriáshoz, a BlackRockhoz tartozó szolgáltatónál. A BNP Paribas és a Vanguard 1,2-1,2 milliárdos forgalmat bonyolított le, a dobogóról leszoruló Amundi ETF-jeiből pedig kilencszázmillió eurónyit vásároltak a befektetők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.