A bizonytalan piaci környezetben is tovább gyarapodott az európai tőzsdén kereskedett alapok (ETF) vagyona múlt hónapban. A kisbefektetők körében is igen népszerű eszközök összvagyona 0,7 százalékkal 1346 milliárd euróra nőtt áprilisban a Refinitiv Lipper friss adatai szerint. 

Businessmen holding a smartphone with icons of ETF Exchange traded fund stock market trading investment financial concept. Businessmen holding a smartphone with icons of ETF Exchange traded fund stock market trading investment financial concept.
Fotó: Khaosai Wongnatthakan

Ez leginkább a változatlanul élénk vásárlási kedvnek köszönhető, a megtakarítók 11 milliárd eurót helyeztek el ilyen termékekben. Ez majdnem kétszerese az elmúlt 12 hónapban regisztrált, átlagosan 6,5 milliárdos havi tőkebeáramlásnak.

A legkelendőbbnek most a kötvényes termékek bizonyultak, amelyekbe hatmilliárd euró friss pénzt fektettek Európa-szerte. 

Ezen belül az euróban jegyzett vállalati kötvények (1,7 milliárd euró) és az amerikai állampapírokba fektető (1,6 milliárd euró) ETF-ek voltak a legnépszerűbbek.

A legnagyobb eszközértékű részvény-ETF-ek a második helyre szorultak 4,4 milliárdos tőkebeáramlással. Ezek zömét a globális lefedettséget termékek adták 2,6 milliárdos értékesítéssel, de a feltörekvő piaci részvény-ETF-ek is csaknem egymilliárd eurót tudtak felszívni. Az amerikai és az eurózónás részvényekbe fektető eszközöktől viszont nagyobb tételben szabadultak a megtakarítók.

A pénzpiaci eszközöket 600 milliós tételben vásárolták, ebből félmillió eurót az amerikai kitettséget adó eszközök adták. Az előbbieknél lényegesen kisebb árupiaci ETF-ekre százmillió eurós kereslet mutatkozott. A vegyes, alternatív és egyéb terméktípusok minimális pénzmozgást regisztráltak.

Az európai tőzsdén kereskedett alapok (ETF) vagyona 2023. április
 

A – kategória méretéhez képest – jelentős vásárlások miatt a hónap legnagyobb nyertesei a kötvény- és a pénzpiaci ETF-ek voltak, amelyek 1,6, illetve 3,6 százalékos gyarapodást értek el. A részvénykitettséget adót termékek eszközértéke fél százalékkal bővült, az árupiaci és az alternatív ETF-ek viszont 1-2 százalékos visszaeséssel zárták az időszakot, míg a vegyes termékek összvagyona nem változott.

A befektetési szolgáltatók versenyében a piacvezető amerikai iShares maradt az élen áprilisban is 4,4 milliárdos értékesítéssel, messze megelőzve a 2,2 milliárd eurós volument bonyolító Xtrackerst. A Vanguard 1,4 milliárd eurós forgalommal a képzeletbeli dobogó harmadik helyére állhatott fel.