A várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteki döntésével az orosz jegybank, ugyanakkor felhívta a figyelmet az inflációs veszélyekre, és jelezte, hogy hajlandó akár emelni is a kamatszinten.

Noha a tavalyi, több mint 20 éves csúcsot követően az éves szintje márciusban és áprilisban is a jegybanki 4 százalékos cél alá csökkent, a drágulás ismét erőre kaphat, miután a június 5-ig tartó héten az árak 0,21 százalékot emelkedtek.

Fotó: AFP

A pénteki döntés megegyezett azzal, amit a Reuters által megkérdezett elemzők vártak, ugyanakkor a szerdán közzétett fentebbi inflációs adat okozhatta a központi bank szigorúbb kommunikációját. 

A jegybank az idei év végére 4,5-6,5 százalék körüli drágulást vár, ami után 2024-re térhet vissza az infláció a 4 százalékos cél alá.

A jegybank az Ukrajnával szemben indított háborút követő pénzügyi szankciók hatására tavaly februárban 20 százalékra emelte az alapkamatot, amit aztán fokozatosan csökkentett a jelenlegi, a háború előttinél alacsonyabb szintre, és utoljára szeptemberben engedett a mértékéből.

Az idén a központi bank egyre szigorúbb hangot ütött meg, és a pénteki döntés során is azt jelezte, hogy felfelé mutató inflációs kockázatokat lát. A következő kamatdöntő ülés július 21-én lesz.

javított A dollár-rubel árfolyam 1 éves
 

A jegybanki szigor ellenére a rubel továbbra is gyengén muzsikál a dollárral szemben, 

és a nap folyamán április 7. óta a leggyengébb szintet érte el. Egy dollárért volt, hogy 83,04 rubelt is kellett adni a nap folyamán.

A központi bank élén álló Elvira Nabiullina sajtótájékozatót tart, magyar idő szerint délután kettőtől.