A drágulás éves mértéke már második hónapja süllyedt az orosz jegybank 4 százalékos inflációs célja alá áprilisban, miután a márciusi 3,51 százalék után 2,31 százalékos áremelkedést jegyzett fel az ország statisztikai hivatala, mely pénteken hozta nyilvánosságra a legfrissebb adatokat.

Fotó: AFP

Mindez nem kis részben a bázishatásnak köszönhető, miután tavaly ilyenkor az Ukrajnával szemben indított invázió és az ennek nyomán bevezetett szankciók hatására közel 20 százalékos szintre ugrott az az orosz gazdaságban. Ez már márciusban is érezhető volt, amikor a februári 11 százalékos éves drágulási ütem 3,5 százalékra lassult, azonban 

az ország központi bankja továbbra is szigorú hangot üt meg, hangsúlyozva, hogy a kedvező adatok ellenére továbbra is jelen van az inflációs nyomás az orosz gazdaságban.

Ennek megfelelően a jegybank az elmúlt időszak kamatdöntésein helyben hagyta az irányadó 7,5 százalékos alapkamatot, többek között a növekvő költségvetési hiányra hivatkozva, amely 44 milliárd dollárt tett ki az év első négy hónapjában – írja a Reuters. Az infláció elleni küzdelmet nehezítheti az is, hogy miután az orosz gazdaság alkalmazkodott tavaly nyáron a szankciókhoz, több hónapban is csökkentek az árak, így a mostani csökkenést okozó bázishatás  a visszájára fordulhat a következő hónapokban. 

A központi bank ezért májusra és júniusra a drágulás felgyorsulására számít.

Havi alapon az árak 0,38 százalékot nőttek áprilisban, ami csaknem változatlan a márciusi 0,37 százalékos ütemhez képest. Az élelmiszerárak 0,29 százalékot emelkedtek a múlt hónapban a márciusi 0,13 százalék után, ugyanakkor a szolgáltatások árának növekedése 0,79 százalékra lassult a márciusi 0,97 százalékról.

A statisztikai hivatal heti inflációs adatai szerint május 3. és 10. között nem változtak az árak, szemben az egy héttel korábbi 0,19 százalékos emelkedéssel, míg az ország gazdasági minisztériuma szerint május 10-ig 2,32 százalék volt az évesített infláció mértéke.