Aggodalom telepedett a kötvénypiacokra, miután előbb az ausztrál jegybankárok emelték 11 éves csúcsra az irányadó rátát, majd a kanadai jegybank tett rá 25 bázispontot az alapkamatra. Nagyon úgy tűnik, hogy a jegybankok még korántsem fejezték be az elleni küzdelmet. De az amerikai tőzsdéken is olvadnak a tétek az idei év egyik népszerű fogadásán, egyre kevesebb befektető játszik az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ellen. A makacs infláció és a feszes azt a narratívát erősíti, hogy a Fed júniusban kihagyhatja a kamatemelést, de a következő nyári ülésén még emelhet egyet, míg az elmúlt hónapokban azt árazták a piacok, hogy már az idén kamatvágás jöhet. Az elmúlt hónapban még 4 százalékos év végi Fed-alapkamatot vártak az amerikai befektetők, ebben a hónapban már 5 százalékos a várakozás. A kötvénypiaci hozamok emelkednek, ahogy közeledik a Fed újabb kamatdöntő ülése, amely június 13–14-én esedékes.  

A,Roll,Of,Dollars,With,Coins,On,The,Background,Of
A roll of dollars with coins on the background of scattered one hundred dollar bills in blue light.
Fotó: Shutterstock

A kötvénypiacoknak több irányból is erős ellenszéllel kell szembenézniük

– hangsúlyozta Markus Allenspach, a Julius Baer kötvénypiaci üzletágának vezetője. Hozzátéve: 

a dezinflációs folyamat lassabban halad, mint remélték.

Az elhúzódó kamatemelési ciklussal kapcsolatos újbóli aggodalmak azzal a kockázattal járnak, hogy globálisan megugorhat a piaci volatilitás, továbbá élénkülhetnek a menedékeszközök piacai.  
A Deutsche Bank stratégája, Jim Reid úgy véli: a nagy kérdés most az, hogy a Fed jövő szerdán újra kamatot emel, vagy tíz egymást követő emelés után pihenőt tart? A globális hozamok emelkedése azt mutatja, hogy a befektetők a júliusi kamatemelés felé hajlanak. A jövő héten az amerikai inflációs adatok adhatnak további támpontokat a Fed monetáris politikáját illetően.

Mivel az infláció makacsabbnak bizonyult, mint gondoltuk, most úgy látjuk, hogy a Fed tovább tartja magasabb szinteken az irányadó kamatlábat, mint ahogyan azt korábban vártuk

– mondta Diana Iovanel, a Capital Economics szakértője.
Megoszlanak a vélemények arról, hogy tetőztek-e már az amerikai kamatlábak. Ám 

a piac szinte egyöntetűen várja a kamatemelést Európában.

Az EKB-ra még csak most nehezedik rá igazán az infláció, s a kamatemeléssel is el vannak maradva a tengerentúlhoz képest – mondta Guy Stear, a SocGen kötvénypiaci vezetője.