Negyed százalékponttal, 11 éves csúcsra emelte irányadó kamatát az ausztrál központi bank, és figyelmeztetett arra, hogy további monetáris szigor is jöhet. A bejelentés nyomán az ausztrál dollár drágult, a kötvényhozamok kilőttek, a piacok is további kamatemelést áraznak.

Sydney,,Australia,-,May,5,,2018:,Reserve,Bank,Of,Australia
Fotó: EyeofPaul

Az irányadó kamat így 4,1 százalékra emelkedett, ugyanakkor a központi bank közölte, hogy az még mindig túl magas (7 százalék közelében van), továbbá általános meglepetésre a kamatdöntést indokló közleményből eltávolították az előzőben még benne lévő mondatot, amely szerint a középtávú inflációs várakozások kellőképpen lehorgonyzottak. Ez a kitétel tavaly július óta minden egyes közleményben szerepelt.

Az ausztrál dollár árfolyama az amerikai dollárral szemben

A kieső mondat nyomán az elemzők szinte egyhangúan további kamatemeléseket várnak. 

Az ausztrál dollár amerikai társával szemben két és fél hetes csúcsra drágult, a 3 éves államkötvény hozama 12 bázisponttal, 3,66 százalékra emelkedett, ez február óta a legmagasabb szint.

Az ausztrál helyzet félő, hogy globális tendenciákat tükröz: hiába az elmúlt időszak agresszív monetáris szigorítása, makacsul magas marad az infláció – feszes munkaerőpiaci helyzet mellett. Ez a helyzet az Egyesült Államokban is, ahol a várakozások szerint tíz egymást követő kamatemelés után az év végéig kivár a Federal Reserve – már ha nem kapnak kedvet még egy kis szigorhoz az ausztráloktól.