Komoly fejfájást okoz az OPEC és Szaúd-Arábia számára a kicsiny Guyana, amely hirtelen olajhatalom lett, és annyi fosszilis nyersanyagot akar kipumpálni a földjéből, amennyit csak bír. Partnerük az ExxonMobil, amely 5 éves távlatban napi egymillió hordós kitermelést prognosztizál. Nem véletlen, hogy az olajkartell szeretné a soraiban tudni Guyanát, hiszen a termelés felfuttatásával semlegesítenék a Szaúd-Arábia egyoldalú termeléscsökkentésének hatását. Ráadásul a dél-amerikai országban lenne a legnagyobb az egy főre jutó olajtermelés az egész világon.

The,Oil,Tanker,On,The,Ocean,With,Guyana,Flag,Background
The oil tanker on the ocean with Guyana flag background
Fotó: Shutterstock

Az olajkartell azért udvarol Guyanának, mert 

jelenleg az OPEC-blokknak nincs befolyása a világ leggyorsabban növekvő olajtermelőjére.

Már a szaúdi energiaügyi miniszter, Abdulaziz bin Salman és Haitham al-Ghais, az OPEC főtitkára is hívta Guyanát, hogy csatlakozzon a kartellhez. Ám a dél-amerikai állam eddig elutasította a kérést. 

Országunknak rövid távon maximalizálnia kell a kitermelést és az olajprofitot, mert az olajkereslet várhatóan csökken az elkövetkező évtizedekben. Ezért az a tervünk, hogy a lehető leggyorsabban felhozzuk az olajat a földből

 – mondta Bharrat Jagdeo alelnök a Wall Street Journalnak. 

Az OPEC nem tágít, mert Guyana felvétele lenne az elmúlt évek legnagyobb fogása. Még úgy is, hogy a szaúdi dominanciájú OPEC kiterjesztette a tagságát több afrikai országra, és OPEC+ néven szövetséget kötött Oroszországgal és a volt Szovjetunió ázsiai termelőivel.

Az Exxon becslései szerint a Guyanában fekvő Stabroek-blokknak 11 milliárd hordó olajegyenértékesnek megfelelő készlete van.

 Ez ma a világ legígéretesebb olajtartaléka.


Az OPEC-en kívüli termelők az előrejelzések szerint napi 5,1 millió hordóval növelik a kitermelést, élükön az Egyesült Államokkal, Brazíliával és Guyanával. Míg az OPEC+ 23 tagjának kitermelési prognózisa csupán napi 800 ezer hordós új kapacitást jelez.

Szaúd-Arábia és az OPEC 2020-ban kudarcot vallott Brazília bevonásával.  

Guyanát a hónap elején az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagjává választották. A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint 

az ország bruttó hazai terméke az idén 37 százalékkal emelkedik. 

A kormány autópályákba, erőművekbe, élelmiszertermelésbe és kórházakba fektet.