Csaknem 5 százalékot drágult a WTI olajfajta, miután Szaúd-Arábia bejelentette, hogy júliustól évek óta a legalacsonyabb szintre csökkenti az olajtermelését, azaz napi 1 millió hordóval vágja meg a felszínre hozott mennyiséget.

olajkút
Fotó: Shutterstock

Stabilizálni szeretnénk a piacot a hétvégi feszült OPEC+-ülés után 

– fogalmazott diplomatikusan szaúdi energiaügyi miniszter, Abdulaziz bin Szalmán herceg. Az önként vállalt csökkentés a hátrányos helyzet elleni lépés, és nem a tartós olajáremelkedés irányába hat – reagált Vivek Dhar, a Commonwealth Bank of Australia bányászati ​​és energiakutatási igazgatója. 

Azt, hogy hosszabb távon hogyan alakul az olaj ára, most nehéz megmondani, de annyi biztos, hogy rövid távon mindkét olajfajta drágult.

 Az északi-tengeri brent esetén az elmúlt napok csaknem 10 százalékos drágulást hoztak. Elemzők azt sem zárják ki, hogy 

az olajfajta az év végére megközelítheti a 100 dolláros hordónkénti árat.

 A döntés meglepte a piacot, ugyanis szakértők nem vártak kitermeléscsökkentést az OPEC+ hétvégi találkozóján. Ebben igazuk is lett, de az önkéntes szaúdi mérséklésre senki sem számított, pláne ekkorára. Igaz, az arabok bejelentése egybevág a kartell országainak áremelési igényeivel. A csoport többi tagja annyit vállalt, hogy fenntartják a mostani – relatíve alacsony – kitermelési szintet 2024 végéig. Szaúd-Arábia viszont a saját piaci részesedését csökkentheti a termelés megvágásával. 

Nyolcvan dollár fölé srófolhatják a szaúdiak az olajárat 

– mondta Vandana Hari, a Vanda Insights alapítója a Bloombergnek. Hozzátette: valóban lehet hiány a piacon az év hátralévő részében, semmiképp sem várható árcsökkenés. Ugyanakkor komoly ugrásra sem kell számítani rövid távon, ugyanis a készletek jelenleg magas szinten vannak.

A WTI árfolyama 1 hetes
 

Bár az eddigi napi 10 millió hordóról, 9 millióra csökken a szaúdi mennyiség, a kartell az Egyesült Arab Emírségek napi célját 200 ezer hordóval megemelte, míg Oroszország és más kisebb afrikai termelők kvótáit mérsékelték, hogy összhangba hozzák a tényleges termeléssel.

A júliustól csökkentett kvótát meg lehet hosszabbítani, de erről egyelőre nem született döntés – mondta a Abdulaziz herceg.