Napokon belül, de legkésőbb a hónap végéig megkezdődik minden idők legnagyobb részvénykibocsátásának folyamata Romániában, miután kiárusítják a régió egyik legnagyobb cége, a vízerőműveket üzemeltető gigavállalat, a Hidroelectrica kisebbségi részvénycsomagját. 

Hydroelectric,Power,Plant,For,Energy,And,Electricity,Generation,In,Romania
Fotó: Shutterstock

Az IPO-t már évek óta különböző okok miatt halogatta a román kormány, ám most már sürget az idő, hiszen ez volt az egyik feltétele annak, hogy Románia hozzáférjen az Helyreállítási Alapjának (PNRR) ráeső forrásaihoz. 

Ekkora összeg egyszerre még nem mozdult meg a régióban

Becslések szerint kétmilliárd euró körüli összeget vonhat be a Hidroelectrica IPO-ja, ami minden idők legnagyobb kelet-európai kibocsátásának számítana, de a dobogó legfelsőbb fokára kerülne európai szinten is a megújuló energiában érdekelt vállalatok részvénykibocsátási örökranglistáján. 

Az eddigi csúcstartó a román piacon az Electrica IPO-ja, amely 604 millió dollárt vont be, a második helyen a Digi Communications szerepel, amely a részvénykibocsátása során 204 millió dollárt mozgatott meg. 

A helyi hírek szerint a vízerőművek üzemeltetésében érdekelt vállalat elsősorban a romániai magánnyugdíj-kasszák mintegy 21 milliárd eurót összesítő forrásaira számít, de külföldi intézményi befektetők érdeklődése is borítékolható, tekintve, hogy a társaság második legnagyobb, közel 19,8 százalékos tulajdonosa az állam mellett a Franklin Templeton által kezelt kárpótlási alap (Fondul Proprietatea). 

Szivárognak a részletek, számolnak a szakértők

A részvénykibocsátás prospektusa a következő napokban jelenhet meg, egyelőre annyit lehet tudni, hogy kizárólag a Templeton dob piacra a Hidroelectrica részvényeiből legkevesebb 15 százalékot, azaz a meglévő állományának 75 százalékát, de az árazás függvényében akár a teljes csomagtól is megválhat – mondta a Világgazdaságnak Gaál Gellért, a Concorde Értékpapír Zrt. szenior részvényelemzője. 

A szakértő szerint a kárpótlási alap 19,9 százalékos tulajdonrészét 10,8 milliárd lejre (2,2 milliárd euró) értékelték, ebből kiindulva a Hidroelectrica teljes saját tőkéje 54 milliárd lej, azaz 10,85 milliárd euró. 

Értékelés szempontjából 9,3-es EV/EBITDA és 12,7-es P/E rátát jelent, ugyanakkor ezt nem érdemes egy az egyben összevetni a magyar tőzsdén forgó cégek átlagos értékeltségével (6-os P/E), hiszen a megújulóenergia-szegmens mindig is jelentős prémiumárazással forgott

– tette hozzá a szakértő. Az intézményi befektetők a piacra vitt részvények 90 százalékára licitálhatnak, a fennmaradó rész a kisbefektetőké lesz. 

Noha korábban a Templeton azért kardoskodott, hogy a nagy összegű csomagot megosztva, két tőzsdén dobják piacra, a román kormány megvétózta ezt a javaslatot, így előreláthatóan csak a Bukaresti Értéktőzsdén (BVB) lehet majd első körben jegyezni a papírokból. 

Aerial,View,Of,A,Hydroelectric,Plant,And,Dam,,Weir,,Tarnita
Fotó: Shutterstock

Ez mindenképp jó hír a feltörekvő piaci státuszért küzdő romániai tőkepiacnak, hiszen ilyen volumenű IPO-val a Hidroelectrica egyből bekerül majd a fontosabb indexekbe, a helyi BET indexben a súlya nagyjából 10 százalékos lenne, nem beszélve arról, hogy jókora külföldi befektetői figyelem irányul majd az ország tőkepiacára.      

Az aranytojást tojó tyúk

A Hidroelectrica a romániai vízerőművek 95 százalékát birtokolja, amelyek összesített kapacitása 6,3 gigawatt. Emellett 108 megawatt kapacitással bíró szélerőműparkokat is üzemeltet. A román áramszükségletek nagyjából 29 százalékát fedezi, éves szinten 15,5 terawattóra energiát termel a hálózatba. 

A társaság évről évre irigylésre méltó eredményeket közöl, ami rendre megágyaz a magas osztaléknak is. A társaság 2020-ban 2,67 milliárd lejes (egy lej 54,5 forint) EBITDA-t termelt, 2021-ben ezen az eredménysoron 4,83, míg 2022-ben már 6 milliárd lejt meghaladó összeg szerepelt. 

A nettó eredmény 4,4 milliárd lej lett tavaly. 

Mindeközben az EBITDA-marzs rendre 69,6, 74,5, illetve 63,6 százalékon alakult. A cash flow is hasonlóan látványos utat járt be, 2020-ban 2,27 milliárd, 2021 és 2022-ben pedig 4,04, valamint 4,23 milliárd lejt jelentett a cég ezen a soron. 

Gáláns a részvényesekkel a cég

Az osztalékra sem panaszkodhattak a tulajdonosok, hiszen a társaság osztalékfizetési hányadosa 2020 óta meghaladja a 90 százalékot, ráadásul ez a mutató az extra kifizetésekkel 144, 157, illetve 127 százalék volt az elmúlt három évben, mialatt összesen 8,1 milliárd lejt osztott szét a részvényesei között. 

A menedzsment elmondása szerint a gáláns osztalékpolitikát hosszú távon is fenn kívánják tartani. A Hidroelectrica menedzsmentje idén 11,63 milliárd lejes bevétel mellett a tavalyihoz hasonló, azaz 4,4 milliárd lejes profittal számol, capex soron 994,6 millió lej szerepel.   

Eladja romániai leányát az OTP Bank

A terjeszkedési potenciál hiánya, a bukaresti hatóságok viszonyulása vezetett a pénzintézet döntéséhez.