Ázsiában a részvénypiacok többsége emelkedett hétfőn, követve a Wall Street-i mozgást, az optimista hangulatot az amerikai fizetésképtelenséget elhárító törvényjavaslat elfogadása váltotta ki. A japán részvények 33 éves csúcsra nőttek.

Double,Exposure,Of,China,Flag,On,Coins,Stacking,And,StockDouble exposure of China flag on coins stacking and stock market graph chart .It is symbol of china high growth economy and technology.
Fotó: Shutterstock

A figyelem most a központi bankok közeljövőben várható döntéseire irányul, a befektetők ugyanis további jelzéseket várnak a gazdaság állapotáról. A sort az ausztrál jegybank kezdi, majd India következik, míg a jövő héten várható az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ülése.

Hétfőn a tokiói Nikkei 225 index a nap legjobb teljesítményét nyújtotta, 1,9 százalékkal emelkedett, míg a részvények szélesebb körét összefogó Topix index 1,3 százalékot nőtt. Mindkét index 33 éves csúcsra nőtt, miután a múlt héten átmenetileg visszaestek.

A dél-koreai Kospi 0,6, míg a tajvani súlyozott index 0,4 százalékot nőtt.

Az ausztrál ASX 200 index 1,1 százalékot emelkedett, a figyelem középpontjában a keddi jegybanki ülés áll. Bár az általános konszenzus szerint a bank tartja magát a mostani kamatszinthez, még mindig fennáll a 25 bázispontos emelés lehetősége, tekintettel arra, hogy az ausztrál infláció a vártnál nagyobb mértékben nőtt áprilisban.

A kínai piacok elmaradtak társaiktól, a Shanghai Shenzhen CSI 300 index 0,5 százalékkal csökkent, míg a Shanghai Composite oldalazott. Bár egy felmérés szerint a kínai szolgáltatási szektor a vártnál gyorsabb ütemben nőtt májusban, a növekedés még mindig jóval a járvány előtti csúcsok alatt maradt, ami azt jelzi, hogy a gazdaság továbbra is küzd a fellendülésért.

Ez visszafogta a hongkongi Hang Seng emelkedését is, amely 0,6 százalékkal nőtt. Mindhárom index a májusban elért hathavi mélypontok felett kereskedett, mivel a kínai gazdasági fellendüléssel kapcsolatos hangulat romlott.

Az indiai Nifty 50 és a BSE Sensex 30 index 0,4, illetve 0,5 százalékkal emelkedett, mert a befektetők azzal számolnak, hogy az indiai jegybank (RBI) a héten nem változtat  a kamatlábakon az infláció lassulása miatt.