Stratégiai együttműködésre lép a Masterplast és a lengyel tőzsdén jegyzett Selena Group, melynek keretében a lengyel társaság 50 százalékos részesedést szerez az építőipari anyagokat gyártó magyar vállalatcsoport szerencsi üveggyapotgyártási projektjében, a szerződés aláírását közösen jelentették be a felek. A magyar–lengyel együttműködés során a vállalatok közösen építik fel a szerencsi üveggyapotgyárat. Az ásványi alapú hőszigetelő anyagot gyártó üzem létesítését a Masterplast a Pimco Kft. felvásárlásával már korábban megkezdte. 

MASTERPLAST Nyrt.
aláírás, együttműködés,
 

Az elindult gyártásfejlesztési projektcégben a Selena tízmillió eurós tőkeemelést hajt végre, mellyel 50 százalékos tulajdonrészt szerezve a Masterplasttal közösen folytatja a beruházást.

A projektben a fenntarthatósági szempontok érvényesülése kiemelten fontos. Az ásványi alapú hőszigetelő anyagok családjába tartozó üveggyapot az épületenergetikai hatékonyságnövelés terén az új építési és korszerűsítési munkáknál egyaránt jól használható. Az ásványi hőszigetelő anyagok piaca az épületek energiafogyasztásához kapcsolódó elvárások fokozódásával együtt bővül, ám a korábbi években áruhiány és lassabb teljesítés jellemezte az ellátási láncok működését. A termék egyik fő alapanyaga a hulladék üveg, amely a gyártás során újrahasznosításra kerül, a körforgásos gazdálkodás elvei szerint. Az üzem környezetbarát, modern elektromos kemencéjű gyártástechnológiával lesz felszerelve, melynek áramellátását részben megújuló energiaforrás biztosítja.

A Pimco Kft. Magyarországon, Szerencsen egy 4,3 hektáros, gyárépítésre előkészített iparterülettel, 5,645 milliárd forint összegű vissza nem térítendő HIPA-támogatással, valamint egy előrehaladott előkészítettségű beruházási projekttel rendelkezik. A projektcég a szükséges építési és környezetvédelmi engedélyek birtokában van, valamint a gyártástechnológia beszállítói is kiválasztásra kerültek. 

A 11 500 négyzetméter nagyságú új üzem – 47,5 millió eurós beruházással – évente mintegy 19 ezer tonna üveggyapot hőszigetelő anyag gyártására lesz képes, és a tervek szerint 2025 első fél évében megkezdi az üzemszerű termelést. 

A beruházás befejezését követően a közös vállalat irányításához kapcsolódó menedzsmentjogokat majd a Masterplast gyakorolja, így a cég teljesítménye a vállalat konszolidált eredményeibe kerül beszámításra.

Ez egy nagyon fontos lépés, ami lehetőséget biztosít a vállalatok közti szinergiák kihasználására és a további közös fejlesztésekre. Ezzel a kőzetgyapotgyártás után most már mindkét projektet professzionális partnerrel fogjuk tudni felépíteni

– mondta el Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.

 

„A Pimco-projekt erősíti a lengyel–magyar üzleti kapcsolatokat, és része a fenntartható épületekhez való hozzájárulásunknak” – hangsúlyozta Krzysztof Domarecki, a Selena Group alapítója és főrészvényese. „Termékeink nemcsak a professzionális kivitelezők munkáját könnyítik és gyorsítják meg hosszú évek óta, hanem hozzájárulnak az építőipar fenntarthatóbbá tételéhez is” – tette hozzá Domarecki.