Három veszteséges esztendő után profitvárakozást tett közzé a Cathay Pacific hongkongi légitársaság: a járvány egyik legnagyobb áldozataként számon tartott légi közlekedési vállalat számításai szerint a folyó fél évet már nyereséggel zárja köszönhetően a kínai újranyitást követő utazási láznak és saját sikeres üzleti döntéseiknek. A Cathay Pacific az idén 6,3 millió utast szállított, ez hatalmas növekedés az előző év azonos időszakában elkönyvelt 185 ezerhez képest.

HONG KONG ? APRIL 16:  Cathay Pacific airplanes stand on the tarmac of Chek Lap Kok airport April 16, 2003 in Hong Kong, China. Cathay Pacific Airways have cut their flights as a result of flying around 60% less passengers due to the SARS virus. Cathay Pacific along with other airlines will start to measure departing passenger's temperature's starting from the 17th April, arriving passenger's temperatures will be checked in the coming days. The government today announced an increase of 36 patients to 1268 persons infected with (SARS). Total deaths have risen to 61.
Fotó: Christian Keenan / Getty Images

A hongkongi légitársaság feltámadását a magas jegyárak mellett is megugró kínai utasszám és az Air Chinában fennálló részesedésének értékesítéséből származó egyszeri, 242 millió dolláros bevétel segítette elő.

Az optimista várakozások nem csak a társaság saját szakértői körében népszerűek, a Refinitiv elemzői konszenzusa szerint is megalapozottak:

a Cathay Pacific éves profitja 439 millió dollárra is rúghat, ami látványos fellendülés a tavaly elkönyvelt 914 milliós veszteséghez képest.

A vállalatnak van hová visszakapaszkodnia: a Cathay a pandémia előtt az utasforgalmat tekintve a nyolcadik legnagyobb légitársaság volt a világon, teherszállítás terén pedig a harmadik helyet foglalta el.

A pandémia időszaka ugyanakkor kivételesen fájdalmasan alakult a vállalat számára, a Cathay kénytelen volt a munkahelyeinek negyedét, 8500 pozíciót felszámolni a Covid okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására.

A világjárvány nagyot rántott a Cathay árfolyamán, az optimista kilátások ugyanakkor felívelő pályára küldhetik a kurzust.

A profitvárakozás bejelentésének hírére a vállalat részvényei erősödésbe kezdtek, 1,47 százalékkal emelkedve 8,31 hongkongi dollárig pumpálva a kurzust.

A Cathay csoport teljesítménye látványosan fellendült az idén, a cash flow pedig folyamatosan javul

– áll a vállalat közleményében. A cég a légi közlekedést elemző portál, az AirlineRatings legbiztonságosabb légitársaságait felsorakoztató rangsorában az előkelő 11. helyet szerezte meg az idén.