Ki tudja fizetni az igazgatóság javaslatában szereplőnél magasabb, részvényenként 145 cseh koronás osztalékot a CEZ, amire az áramszolgáltató többségi tulajdonosa, a cseh pénzügyminisztérium tett javaslatot, ennek azonban a vállalat adósbesorolása láthatja a kárát.

Prague,,Czech,Republic,-,October,14:,Cez,Group,Company,LogoPRAGUE, CZECH REPUBLIC - OCTOBER 14: CEZ group company logo on headquarters building on October 14, 2017 in Prague, Czech republic.
Fotó: Josef Kubes

A CEZ csoport jelenlegi likviditási helyzete és a következő 12 hónapra vonatkozó pénzforgalmi kilátások azt mutatják, hogy a társaság rendkívüli intézkedések nélkül is képes kifizetni a javasolt magasabb osztalékot

– áll az áramszolgáltató igazgatótanácsának közleményében.

A CEZ eredetileg 117 koronás kifizetést javasolt a tavalyi, megugró energiaáraknak köszönhetően elért rekordnyereségéből, a részvények 70 százalékát tulajdonló állam nevében eljáró pénzügyminisztérium azonban ennél 28 koronával nagyobb osztalékot szeretne kézhez kapni. Ez egyben azt is jelentené, hogy a 2022-es csúcsprofitot szinte teljes egészében a befektetők kapnák, szemben a vállalat eddigi 60-80 százalékos kifizetési gyakorlatával.

A CEZ szerint „ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a pénzügyminisztérium ellenjavaslata szerinti osztalékemelés negatívan befolyásolja a csoport rendelkezésre álló likviditását, és csökkenti a jövőbeli pénzforgalmat érintő potenciális kockázatok fedezésére szolgáló tartalékokat” – figyelmeztettek.

A társaság emellett közölte, hogy a főtulajdonos javaslata negatív hatással lehet hitelbesorolására is, különösen a Moody’snál.

Ezzel együtt a magasabb kifizetés sem áll „jelentős ellentétben” a hitelminősítők várakozásaival, és a következő évben várhatóan nem vezet a készpénzáram-arányos jelentős romlásához, ami esetleg leminősítést eredményezhetne. A Moody’s Baa1 besorolással tartja nyilván a társaságot stabil kilátás mellett, egy másik hitelminősítő, a Standard & Poor’s pedig A mínusz besorolást tart érvényben, ugyancsak stabil kilátással.

 

A CEZ tavaly megtermelt, 78,4 milliárd koronás profitja több mint a triplája a 2021-esnek, és bőven felülmúlta a 2009-ben elért 52 milliárd koronás korábbi rekordot az orosz–ukrán háború miatt egekbe szökő nagykereskedelmi áramárak mellett.

A társaság papírjai közel 40 százalékot raliztak az idén, a papír még ezzel együtt is 11 százalékos osztalékhozammal forog, a pénzügyminisztérium magasabb kifizetési javaslata pedig 13,6 százalékos hozamot jelentene a jelenlegi árfolyamszinten.

A CEZ június 26-án tartja éves közgyűlését, ott véglegesíthetik az pontos összegét is. A magasabb kifizetés egyébként borítékolható, a cseh állam többségi részvényesként egymaga keresztül tudja vinni javaslatát.