Az Egyesült Királyság termelékenységének a növekedése a felére csökkent a pénzügyi válság óta. Ezért Londonban már Nagy-Britannia elvesztegetett évtizedéről beszélnek. A világ hét legnagyobb fejlett gazdasága közül csak Olaszország teljesít rosszabbul. Az ipari forradalom szülőföldjén égető szükség lenne innovációra. Hogy mi áll a fejlődés útjában? Szóba jöhet az elöregedés, a szigorodó szabályozás és a Brexit, de újabban a bankokat tartják a legfőbb kerékkötőnek. A brit pénzintézetek ugyanis szinte minden forrásukat a virágzó lakáspiacra öntik, elhanyagolva a termelőberuházásokat. 

London-,May,,2022:,A,Lloyds,Bank,Branch,,A,British,High
Fotó: Shutterstock

A gazdasági teljesítményt növelő projektek, például

 a gépek és szoftverek banki hitelezése stagnál.

A kutatások és a szabályozók szerint a két tendencia összefügg. Ahogy az ingatlanárak az egekbe szöktek, a bankok több tőkét csoportosítottak át a lakások felé, amelyeket kevésbé kockázatosnak tartottak, mivel a hitelek fedezetét biztosító ingatlanok ára emelkedett. 

A bankrendszer egyre inkább fékezi a gazdaságot

– mondta Jonathan Haskel, a Bank of England monetáris politikai bizottságának tagja.

Az Egyesült Királyság szélsőséges példája annak, hogy mi történt a világ nagy gazdaságaiban. A jegybankok 2010 és 2022 között csökkentették a kamatlábakat, hogy olcsóbbá tegyék a vállalkozások számára a hitelfelvételt és a befektetést. Ám a kölcsönök nagy része az ingatlanpiacon landolt. 

A világ összes eszköze – beleértve a háztartások, a vállalkozások és a bankok birtokában lévőket – több mint háromszorosára nőtt 2000 és 2020 között, a McKinsey Global Institute szerint. Kétharmadát ingatlanban tartják, és csak egyötödüknek vannak termelőegységeik, gépeik, berendezéseik és infrastruktúrája. Kiemelték: 

Megszűnt a történelmi kapcsolat a nettó növekedése és a bővülése között.

A világ tíz legnagyobb gazdasága közül az Egyesült Királyság Franciaországgal holtversenyben a legalacsonyabb nettó vagyonnal büszkélkedhet a gazdasági növekedést szolgáló termelőeszközökben. Miközben a brit lakásértékelés és jelzáloghitel-adósság szinte felrobbant.

Az Egyesült Királyság bankjai 400 milliárd fonttal, azaz körülbelül 500 milliárd dollárral növelték a lakáshitelezést az elmúlt évtizedben a Bank of England adatai szerint. Míg a vállalkozásoknak nyújtott hitelek csupán 40 milliárd fonttal növekedtek.  

Az Egyesült Királyság nagybankjai visszahúzódtak a pénzügyi válság idején, és azóta sem tértek vissza az üzleti hitelezésbe

– mondta Richard Davies, a Barclays brit üzleti banki műveleteinek korábbi regionális vezetője. Hozzátette: 

a nagy bankok megszállottjai a lakossági jelzáloghiteleknek.