A JPMorgan csökkentette az idei és a jövő évi olajár-előrejelzését. A Wall Street-i bankház szerint a globális kínálat növekedése ellensúlyozza a kereslet rekordszintű emelkedését, miközben a készletek felhalmozódása csökkenti az árugrások kockázatát. 

20220505 GyőrKőolajimport megszüntetése témához, olajembargó.Fotó: Huszár Gábor HGKisalföld 20220505 Győr

Kőolajimport megszüntetése témához, olajembargó.
Fotó: Huszár Gábor HG
Kisalföld
Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

Az idei Brent-prognózist 81 dollárra vágták vissza az eddigi 90 dollárról, a WTI esetében mostantól 76 dollár az előrejelzés, noha korábban 84 dollárt vártak. A Brent jövő évi prognózisát pedig 98 dollárról 83 dollárra módosították. A WTI jövő évi előrejelzését 79 dollárra csökkentették 94 dollárról. 

 

A Brent határidős jegyzése hordónként 75 dollár, míg a WTI amerikai nyersolajé 70 dollár körül mozog. A JPMorgan úgy látja, hogy a globális olajkínálat idén napi 2,2 millió hordóval nő, amely meghaladja a kereslet 1,6 millió hordóra prognosztizált növekedését.

Egyre világosabbá válik, hogy az elmúlt két év magas olajárai pontosan azt érték el, amire hivatottak: ösztönözték a kínálatot

– írta a JPMorgan jegyzetében. A világ idén rekordot jelentő 101,4 millió hordó olajat fogyaszthat elsősorban a példátlan kínai, indiai és közel-keleti kereslet folytán. A kínálati hullámot az amerikai termelők vezetik. A nem OPEC-kínálat 2022 óta tartja a lépést a globális kereslettel, s az OPEC+ – amely az OPEC-kartellt és más nagy termelőket, például Oroszországot foglalja magában – kénytelen csökkenteni a kitermelést.

A JPMorgan elemzői már nem hisznek abban, hogy az OPEC képes lenne kiegyensúlyozni a piacot.

Még az OPEC meglévő 1,16 milliós hordós önkéntes csökkentésének 2024-ig történő meghosszabbítása mellett is

400 ezer hordó többletet prognosztizálnak jövőre.

A hónap elején Szaúd-Arábia egyoldalúan csökkentette kitermelését, hogy támassza a lanyhuló olajárat.