Romániában folytatja terjeszkedését az UBM Holding. A cégcsoport leányvállalata, az UBM Agri Trade SRL csütörtökön egy összesen több mint 104 ezer négyzetméter alapterületű, 30-50 ezer tonna mezőgazdasági termény raktározására alkalmas telepet vásárolt Budești városában.

Fotó: UBM Holding

Az UBM Agri Trade, amely az előző, 2022. június 30-án lezárt üzleti évében 261,02 millió román lej, azaz közel 20 milliárd forint árbevételt termelt, eddig kizárólag takarmányalapanyag-kereskedelemmel foglalkozott.

A cég az új raktárbázist a tervek szerint bővülő kereskedelmi tevékenysége során beszerzett, saját tulajdonába kerülő gabona és egyéb takarmányalapanyagok tárolására, illetve – szabad kapacitás esetén – a szerződött partnerek részére végzett raktározására hasznosítja.

Az akvizíciót az UBM – terjeszkedési stratégiájával összhangban – saját tőkéjéből finanszírozta.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) agrárcégeként ismert UBM 2018-ban lépett a román piacra, amikor megnyitotta bukaresti gabonakereskedő irodáját. A cégcsoport romániai terjeszkedésének következő állomása az UBM Feed Romania SRL tulajdonába tartozó takarmánykeverő felavatása volt 2019-ben a Maros megyei Kerelőszentpálon.

Románia legnagyobb független takarmánygyára 15,6 millió euró összértékű beruházással jött létre, és Európa egyik legmodernebb üzemeként évi 220 ezer tonna gyártókapacitással rendelkezik.

Az 1996-ban alapított UBM Csoport idén március 9-én mutatta be a 2025/26-os üzleti évig felvázolt növekedési stratégiáját, amelynek értelmében a Magyarországon, Szlovákiában és Romániában összesen 6 takarmánygyárat működtető cégcsoport további akvizíciók és zöldmezős beruházások révén folytatja kelet-közép-európai terjeszkedését, illetve a commodity üzletágban fejleszti regionális logisztikai infrastruktúráját.

Célunk, hogy a folyamatos akvizíciókkal tovább növeljük az UBM regionális piaci részesedését a gyártás mellett a kereskedelemben is, aminek köszönhetően a vállalat kiterjedt kereskedelmi és gyártási hálózatával megkerülhetetlen szereplővé válik az agrárium területén a Kárpát-medence országaiban

– mondta el Horváth Péter, az UBM Csoport vezérigazgatója.

Az UBM a BÉT egyetlen agráripari cégeként az Xtend piac és a pénzügyi szektor nélkül a hetedik legnagyobb árbevételű szereplője, részvényeit június elején aprózták fel. Utoljára 1470 forinton kereskedtek a papírokkal.