Több mint tíz százalékkal zuhant csütörtökön a Dr. Martens részvényárfolyama a londoni tőzsdén, miután a bakancsairól ismert lábbeligyártó újabb profitfigyelmeztetést adott ki a gyengén sikerült üzleti évről szóló jelentés mellé.

Fotó: AFP

A második legnagyobb piacának számító Egyesült Államokban különösen gyengén teljesített a vállalat, amelynek alapnyeresége több mint negyedével csökkent a március végén lezárt 2023-as üzleti évben.

A 159,4 millió fontos adózás előtti eredményből a közterhek levonása után 128,9 milliós nettó nyereség maradt, 29 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Az EBITDA-soron ennél mérsékeltebb, hét százalékos volt a csökkenés.

A visszaeső eredményt 10 százalékkal emelkedő árbevétel mellett érte el a vállalat, amely története során először lépte át az egymilliárd font forgalmat, köszönhetően az erős európai és japán keresletnek.

Az amerikai piacon ezzel szemben csökkenő kereslettel szembesült a bakancsgyártó, mivel a fogyasztók a magas közepette visszafogták a diszkrecionális kiadásaikat. A tengerentúlon emellett logisztikai problémák is nehezítették a cég dolgát, a nemrégiben megnyitott Los Angeles-i elosztóközpontban feltorlódott készletek megnövelték a költségeket.

A közvetlen értékesítés globálisan 16 százalékkal, a kiskereskedelmi forgalom 30 százalékkal ugrott meg, az online csatornákon keresztüli eladások viszont már csak hat százalékkal bővültek.

Az áprilisban indult, 2024-es üzleti évre 1-2 százalékponttal csökkenő EBITDA-marzzsal számol a vezetőség az 50-55 millió font értékű jövőbeli beruházásokhoz kapcsolódóan. Ezek keretében elsősorban új üzletek megnyitását tervezi a vállalat, amely forgalmának több mint felét tavaly is a közvetlen értékesítésből érte el.

A DR. Martens árfolyama 2023-tól

A befektetések mellett további áremelésre is készül a Dr. Martens a rá nehezedő költségnyomás ellensúlyozására. Az előző pénzügyi évben átlagosan hat százalékkal emelt termékeinek árán a gyártó.

A sorozatos profitfigyelmeztetések … megingatták az ikonikus brit bakancsgyártóba vetett befektetői bizalmat, de az egész éves eredmények valószínűleg nem fognak azonnali változást hozni a megítélésében

– mondta a Reutersnek Mark Crouch, az eToro elemzője.

A vállalat részvényei a csütörtöki zuhanással együtt már 27 százalékos mínusznál járnak az idén.