Közel 5 százalékkal emelkedtek az amerikai tőzsdezárás utáni elektronikus kereskedésben a 3M részvényei, miután a vállalat bejelentette, hogy az amerikai történelem legnagyobb vízszennyezési perében egyezségre jutott a városi és egyéb közüzemi vízrendszereket üzemeltető vállalatokból álló felperesi oldallal.

Prague,,Czech,Republic,-,May,22:,3m,Company,Logo,On
PRAGUE, CZECH REPUBLIC - MAY 22: 3M company logo on headquarters building on May 22, 2017 in Prague, Czech republic. 3M CEO Thulin will no longer be required to retire at 65.
Fotó: Shutterstock

A megállapodás értelmében a konszern 13 év alatt 10,3 milliárd dollárt fizet a vízközműtársaságoknak, hogy bevizsgálhassák és kezelhessék a szinte soha le nem bomló per- és polifluoralkil (PFAS) anyagokkal szennyezett ivóvízbázist.

A 3M az egyezségben nem ismerte el a felelősségét, ehelyett közölte, hogy a fenti összeggel a PFAS-t kimutató vízrendszerek helyreállítását támogatja. Sőt, korábban arra is kötelezettséget vállalt, hogy 2025-ig megszünteti ezeknek a káros vegyi anyagoknak a gyártását.

Az amerikai történelem legnagyobb ivóvízügyi egyezségét kötöttük meg, a több mint 10 milliárd dolláros kifizetést a PFAS-ok kiszűrésére fordítjuk a lakosságnak szolgáltatott ivóvízből

– nyugtázta a fejleményeket Scott Summy, a felperesek vezető ügyvédje hozzátéve: a végeredmény az, hogy amerikaiak milliói élhetnek egészségesebb életet.

Az egyik felperes a floridai Stuart település volt, amely 2018-ban mintegy 100 millió dolláros követeléssel indított pert egy dél-karolinai bíróságon a 3M ellen, arra alapozva, hogy a vállalat PFAS-okat tartalmazó poroltó habot gyártott, illetve forgalmazott.

A tűzoltó készülékek használata következtében pedig a talaj és a talajvíz olyan mértékben szennyeződött ezekkel az örök kemikáliáknak nevezett, az emberi szervezetbe kerülve sem lebomló vegyületekkel, hogy az egészségkárosító anyag kiszűrése és helyreállítása az ivóvízből csak ilyen csillagászati összeggel lehetséges.

Ez azonban csak az egyik ügy a több mint négyezer peres eljárás között, amelyeket nem csupán a 3M, hanem más vegyipari cégek ellen is indítottak a városi vízkezelők.

Három másik nagy vegyipari vállalat, a Chemours, a DuPont de Nemours és a Corteva június elején jelentette be, hogy 1,19 milliárd dolláros elvi megállapodásra jutott a vízközműtársaságokkal. A 3M sem dőlhet még hátra, hiszen vár még rá jó néhány per. 

A magánemberek által egészségkárosodás és vagyoni károk miatt, valamint az Egyesült Államok tagállamai által a természeti erőforrásokban, például a folyókban, tavakban okozott károk miatt indított perekre ugyanis nem terjed ki az egyezség hatálya.

A 3M árfolyama 2023-tól
 

A PFAS-okat amúgy a poroltó hab mellett jó néhány egyéb termékben használják, a tapadásmentes edényektől kezdve a kozmetikumokig, és a környezeti károkon túl hormonális diszfunkciókkal, illetve rákos megbetegedésekkel is összefüggésbe hozták őket. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) ezeknek a vegyületeknek a megjelenését 

sürgős közegészségügyi és környezetvédelmi kérdésnek

nyilvánította. Emellett az elmúlt években több lépést tett a hatóság a vegyi anyagokra vonatkozó szabályozás szigorítása érdekében is, az idén márciusban jelentették be például az első nemzeti ivóvízszabványt hat vegyi anyagra vonatkozóan.

Az amerikai részvények legszűkebb elitjét jelentő Dow Jones Industrial Average (DJIA) kosarában is helyet kapott 3M papírjait a Refinitiv elemzői konszenzusa 110 dolláros medián célárral ajánlja tartásra.

 A a csütörtöki kereskedést 100,4, az azt követő online kereskedést pedig 105,4 dolláron zárta.