Az ESG rövidítés az angol environmental, azaz környezet, a social, azaz társadalom és a governance, azaz vállalatirányítás szavak kezdőbetűiből áll, és a fenntarthatóságot célzó törekvéseket foglalja össze. Ennek egyik fontos területe az alternatív, megújuló energiaforrások kiaknázása.  

A nap-, a víz- vagy a szélenergia lehetőséget biztosít a környezetet terhelő fosszilis energiaforrásoktól való függőség csökkentésére. Az elmúlt években a hagyományos energiahordozók árának robbanásszerű növekedése is hozzájárult az alternatív lehetőségek térnyeréséhez. Emellett szintén lényeges szempont, hogy a megújuló energiaforrások környezettudatos és fenntartható alternatívát kínálnak az emberiség energiaigényének kielégítésére. 

Az egyik legnépszerűbb, széles tömegek számára viszonylag könnyen elérhető alternatív energiatermelési lehetőség a napelemek használata. A napelemek olyan berendezések, amelyek a napból érkező sugárzást összegyűjtik, és abból elektromos áramot termelnek. A technológia állami támogatása és könnyű hozzáférhetősége miatt az elmúlt pár évben jelentős növekedést tudhatnak maguk mögött a napelemgyártó vállalatok. Ez persze a tőzsdén kereskedett cégek árfolyamában is megmutatkozott, nem ritka, hogy a részvényesek több száz százalékos nyereséget zsebelhettek be.

A hasznosítására épülő piacon Kína a legnagyobb szereplő, globálisan mintegy 80 százalékos a részesedése. A geopolitikai kockázatok azonban arra ösztönzik a nyugati országokat, hogy csökkentsék a függgőségüket, és saját kézbe vegyék a napelemek gyártását.  

A Kínával gazdasági háborút vívó Egyesült Államok élen jár a hazai ellátási láncok kiépítésében. A tavaly elfogadott inflációcsökkentési törvényt más néven klímavédelmi törvénynek is szokták emlegetni, ugyanis jelentős támogatást biztosít az alternatív energiaforrások kiaknázásával foglalkozó vállalatoknak, akár 30 százalékos adókedvezményt kaphatnak a zöldenergiával kapcsolatos beruházások. Az alábbi két cég a jelenlegi kedvező működési környezet nagy nyertese lehet.

First Solar

A First Solar az egyik legjelentősebb szereplője a napelemes szcénának az Egyesült Államokban. A vállalat napelemeket tervez, gyárt és értékesít, amelyekkel rendszerfejlesztőket és -üzemeltetőket, közműszolgáltatókat, illetve kereskedelmi és ipari vállalatokat szolgál ki.  

A legtöbb napelemgyártó szilíciumalapú termékeket készít, a First Solar azonban kadmium-telluridot használ erre a célra. Ez úgynevezett vékonyrétegű technológia, amely gyorsabb és olcsóbb gyártást tesz lehetővé. A szakértők jelentős növekedési potenciált tulajdonítanak a kadmium-tellurid napelempiacnak, 2028-ra globálisan a 18,7 milliárd dollárt is meghaladhatja a mérete, noha 2022-ben még csak 9,4 milliárd dollár volt.

A vállalat a feljebb említett inflációcsökkentési törvény által biztosított kedvezményeket felhasználva 1,2 milliárd dollár értékben tervez új beruházásokat az Egyesült Államokban, hogy növelje a hazai gyártási kapacitását. Emellett Malajziában és Vietnámban rendelkezik gyárakkal, az Indiában épülő létesítménye pedig 2024 második felében kezdheti meg működését. A First Solar globális kapacitása 2025-re elérheti a 20 gigawattot éves szinten, ami 66 százalékos növekedés a jelenlegihez képest.

A várakozások szerint a vállalat bevétele a tavalyi 2,9 milliárd dollár után idén idén 3,4 milliárdra, jövőre pedig 4,5 milliárdra emelkedhet. Ezzel együtt a nyereségessége jelentősen megugrik, idén 775 millió dolláros profitot termelhet, amely jövőre közel 80 százalékot ugorva megközelítheti az 1,3 milliárdot.  

Relatív árfolyamváltozások 1 éves
First Solar, Enphase Energy
VG-Stratégia
 

Enphase Energy

Az Enphase Energy elsősorban lakossági ügyfelek számára tervez és gyárt szoftvervezérelt napelemes mikroinvertereket, akkumulátoros energiatárolókat és töltőállomásokat elektromos járművekhez. Az Enphase volt az első vállalat, amely a mikroinvertereket széles körben sikeresen kereskedelmi forgalomba hozta, és jelenleg piacvezető a gyártásukban.

Az inverter az az eszköz, amely a napelemek által megtermelt egyenáramot az elektromos eszközeink működéséhez szükséges váltóárammá alakítja. A mikroinverter abban különbözik tőle, hogy közvetlenül az egyes napelempanelekhez tartozik, és ezek nem sorosan, hanem párhuzamosan kapcsolódnak egymáshoz. Ennek azért van jelentősége, mert nagyobb hatékonyságú áramtermelést tesz lehetővé azáltal, hogy részleges árnyékolás esetén csak az adott napelem termelése esik ki, és nem romlik a teljes rendszer teljesítménye. Emellett meghibásodás esetén is csak az adott mikroinverter, illetve napelem teljesítménye esik ki, a rendszer többi eleme zavartalanul üzemelhet.

A vállalat bevétele és nyeresége dinamikus növekedésben van. Az előbbi a tavalyi 2,3 milliárd dollár után idén várhatóan meghaladja a 3 milliárdot, ami 30 százalékos emelkedésnek felel meg. A nyereség 2022-höz képest 25 százalékot ugorva 770 milliárd dollárra növekedhet idén.