Továbbra is stabilan növekszik az AutoWallis csoport azt követően, hogy az elmúlt négy évben folyamatosan rekordokat szállított a kelet-közép-európai régióban működő vállalat. Az utóbbi időszakban Európa, így a régió számos országában kedvezőtlen gazdasági folyamatok indultak el, ami a lassulásában, bizonyos esetekben visszaesésében is lemérhető, azonban az AutoWallis diverzifikált működésének köszönhetően a csoport továbbra is masszív, a piaci átlag feletti növekedést mutat fel negyedévről negyedévre. 

20220921 Budapest 
A pesti tőzsde autós vállalata, az AutoWallis 
befektetői tájékoztató keretében ismertette  friss járműpiaci és stratégiai várakozásait.

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Ormosy Gábor, az AutoWallis Nyrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat működése kiegyensúlyozott: a 15 országbeli jelenlét, a széles körű nagy- és kiskereskedelmi tevékenység, melyben a csoport több mint egy tucat autómárkát képvisel, a mobilitási szolgáltatások egyre bővülő köre mind hozzájárul ahhoz, hogy akár még kedvezőtlen gazdasági környezetben is növekedjenek. 

A vezérigazgató kiemelte, hogy az AutoWallis árbevételének több mint fele immár tartósan külföldről származik, és a vállalat továbbra is a nemzetközi terjeszkedésre fókuszál, ráadásul egy olyan régióban, ahol az autópiac növekedési kilátásai kedvezők. Hozzátette, hogy az értékesítés motorja továbbra is a nagykereskedelmi üzletág, míg a kiskereskedelem területén a szolgáltatási szegmens növekszik a legdinamikusabban. 

Az idei első fél évben a nagykereskedelmi üzletágban közel duplájára, 20 500 darabra ugrott az értékesítés 2022 első fél évéhez képest, ami részben a tavaly végrehajtott Renault Hungária-felvásárlásnak köszönhető. Az utóbbi tranzakció 5998 darabbal járult hozzá az AutoWallis eladásaihoz ebben a szegmensben. 

Fontos, hogy az akvizíció nélkül is 36,1 százalékkal – 3843 darabbal – bővült a szegmens, melyből a legerősebb növekedést ezúttal is a SsangYong mutatta fel 2295 darabos, 64,3 százalékos ugrással, amit az Opel bővülése követett 22,6 százalékkal és plusz 1439 eladott járművel.

A kiskereskedelmi üzletág az első fél évben 10,4 százalékkal több, 4178 darab új és 2 százalékkal több, 956 darab használt gépjárművet értékesített, így teljesítménye jóval meghaladta a csökkenő magyar személyautó-piac teljesítményét. 

A kiskereskedelmi szegmens szolgáltatási területén a szervizórák száma 16,8 százalékkal, 91 094-re emelkedett, és az AutoWallis a rövid távú gépjárműkölcsönzés területén is folytatni tudta a növekedést. A csoport által Magyarországon képviselt Sixt 7,8 százalékkal, 10 109-re növelte a bérleti események számát az első fél évben, miközben a bérleti napok száma 3,8 százalékkal, 86 618-ra emelkedett. A Nelson Flottalízing Kft. februári akvizíciójának köszönhetően a hosszú távú gépjárműkölcsönzés- és flottamenedzsment-szolgáltatások jócskán megemelkedtek, így az első fél évben a társaság 3281 gépjárművel szolgálta ki ügyfelei igényeit.