Felülmúlta tavalyi teljesítményét a Coca-Cola idei második negyedéve: az üditőóriás bevétele 6 százalékkal, 11,9 milliárd dollárra nőtt, üzemi eredménye pedig 3 százalékkal, 2,4 milliárd dollárra bővült. 

Production Inside A Coca-Cola Amatil Ltd. Plant
Empty Coca-Cola Classic cans move along a conveyor to be filled and sealed at a Coca-Cola Amatil Ltd. production facility in Melbourne, Australia, on Tuesday, Aug. 19, 2014. Coca-Cola Amatil flagged a second consecutive drop in full-year earnings amid weak consumer confidence and rising costs in Indonesia. Photographer: Carla Gottgens/Bloomberg via Getty Images
Fotó:  Getty Images

A Coca-Cola egy részvényre jutó negyedéves eredménye az elemzői konszenzusban szereplő 72 centes értéknél magasabban, 78 centen állapodott meg.

A vártnál jobb eredmények láttán a vállalat vezetősége megemelte teljes évre vonatkozó kilátásait: bevétel terén a korábbi 7-8 százalékos növekedés helyett 8-9 százalékra, míg egy részvényre jutó eredmény terén 4-5 százalék helyett 5-6 százalékos bővülésre számítanak.

A Coca-Cola idei első fél éve is megnyugtatóan alakult: a hathavi bevétel 5 százalékkal, 22,9 milliárd dollárra, míg az egy részvényre jutó eredmény 21 százalékkal, 1,3 dollárra nőtt, az üzemi eredmény ugyanakkor stagnált, a tavalyi első fél évvel szinte pontosan megegyező, 5,7 milliárd dolláron alakult, az üzemi marzs pedig 20,7 százalékról 20,1 százalékra szűkült.

Hullámzó fél éven van túl a Coca-Cola részvényárfolyama

A vállalat féléves bevételének növekedése mögött az első negyedév során elkönyvelt globális áremelés is helyet kapott, mely egyelőre nem érte még el a fogyasztók ingerküszöbét, hiszen az értékesítési volumen mindösszesen 1 százalékkal csappant meg. A kereslet elsősorban a névadó termék, a Coca-Cola, a Powerade sportital és a palackozott ásványvizek iránt csökkent.

Megveszi a Finlandiát a Coca-Cola

Megvásárolja a Finlandia márkát birtokló Brown-Forman Finland Oyt a Brown-Forman Netherlands BV-től a Coca-Cola – jelentette be az üdítőgyártó. A közép- és kelet-európai piacon vezető szerepet játszó Finlandiáért 220 millió dollárt fizet a cég a tájékoztatás szerint.

A vállalat féléves bevételének legnagyobb része, 8,3 milliárd dollár Észak-Amerikából származik, amit az Európa–Afrika–Közel-Kelet régió követ 4,2 milliárd dollárral. A legalacsonyabb mért forgalmat, 2,7 milliárd dollárt a latin-amerikai térségben érte el a Coca-Cola.