Magyarországon is érezhető lett, hogy a kockázatitőke-befektetések óvatosabbá váltak, miután az idei első negyedévben 25 tranzakció keretében 3,5 milliárd forintot fektettek 25 magyarországi vállalkozásba a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) tagjai, míg tavaly ugyanebben az időszakban 8,1 milliárdnyi befektetésre került sor 31 cégbe – derül ki a szervezet hétfői közléséből.

A legfrissebb, az Ernst & Young tanácsadó céggel közösen készített jelentés rámutat, hogy 

a befektetett összeg 56,2 százalékkal volt alacsonyabb az előző év hasonló időszakában befektetettnél és 62,7 százalékkal kevesebb, mint a 2021 első negyedévében kihelyezett tőke.

Human,Hand,Stacking,Coins,Over,Black,Background,With,Hexagonal,Golden
Fotó: Shutterstock

A 25 tranzakcióból 12 első körös volt, ezek adták a teljes befektetett összeg 53,8 százalékát. A magvető, a startup-, az inkubációs és a késői fázisban tartó cégek körébe tartozott 20 ügylet, ami a tranzakciók 80 százalékát és a befektetett összeg 84 százalékát adta.

Az átlagos befektetési összeg az inkubációs ügyleteknél 10 millió, a magvető ügyleteknél 156 millió, a startupügyletek esetén pedig 29 millió forint volt, míg a kései fázisú cégek esetében 595 milliót tett ki.

A legnagyobb értékű egyedi tranzakció egy 1 milliárd forintos, késői fázisú céget érintő befektetés volt, míg a második legmagasabb értékű egy a magvető fázisban tartó céget érintő 780 milliós befektetés.

Az első negyedévben tíz különböző szektorba érkezett tőkebefektetés a tájékoztatás szerint a legnépszerűbbnek a befektetési összeg 75 százalékát kitevő szektorok a fogyasztási és kiskereskedelmi, az üzleti és ipari szolgáltatások, illetve a fogyasztói szolgáltatások piacai bizonyultak. E három iparág adta a tranzakciók 52 százalékát. A legnagyobb értékű egyedi befektetésekre szintén a fogyasztási és kiskereskedelmi, valamint az üzleti és ipari szolgáltatások szektorban került sor.

A jelentés szerint az első negyedév alatt 29 kiszállásra került sor 10 alaphoz köthetően, miközben az alapok 3,2 milliárd forintnyi forrást vontak be.