2022-ben a hazai és a külföldi befektetők 184 tranzakcióban összesen 250,2 millió euró értékű kockázati és magántőkét fektettek be magyarországi vállalkozásokba. A tranzakciók számát tekintve ez 24,3 százalékos csökkenésnek, a befektetett összeget nézve azonban 8 százalékos bővülésnek számít 2021-hez képest. Az átlagos tranzakció mértéke 2021-ről 2022-re 43 százalékal emelkedett. Az éves statisztikai jelentés szerint a tavalyi kockázatitőke-befektetések összértéke a második legmagasabb volt az elmúlt tíz évben – derült ki a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) és az Ernst & Young közösen készített 2022 évi jelentéséből.

 kockázati- és magántőke-befektetés
Több mint 90 milliárd forintnyi kockázati tőke áramlott a magyar cégekbe 2022-ben.
Fotó: Shutterstock

A céltársaságok életfázisát vizsgálva kiderült, hogy a befektetések harmadában, a 184-ből 61 esetben növekedési fázisban lévő cégek jutottak forráshoz. Az ügyletek 30 százaléka kivásárlás volt, 20 százalékában startup, 9 százalékában késői fázisú, míg 7 százalékban magvető fázisú vállalatokba történt a

Az átlagos befektetett összeg 1,36 millió euró (504 millió forint) volt, 43 százalékkal haladta meg a 2021-es 951 ezer eurós értéket.

2022-ben a hazai vállalatokkal lebonyolított tranzakciók esetében két szektor dominanciája volt megfigyelhető: a teljes befektetési érték 56 százaléka, illetve az összes tranzakció 51 százaléka az információtechnológia és kommunikáció (ICT), valamint üzleti termékek és szolgáltatások területén valósult meg . A legnagyobb mértékű tranzakciókat az építőipar, valamint a pénzügyi és biztosítási szektorban láttuk; az előbbinél 6,3, az utóbbinál 2,8 millió euró értékben.

Magyar vállalatoknak adott hazai és külföldi befektetéseknél 36 kiszállást regisztráltak tavaly, a kiszállások befektetéskori értéke 277 millió eurót ért el. A legtöbb exitre az infokommunikációs szektorban került sor, míg a befektetett tőkére vetítve az energia és környezet iparág volt a legaktívabb. Ez utóbbi iparágba irányult az exitek összértékének 83 százaléka 76,8 millió euró átlagos tranzakcióértékkel.

Az összesített növekedés ellenére a magyarországi alapkezelők alapjaiba történt tőkegyűjtés jelentősen visszaesett a megelőző évekhez viszonyítva.

Míg 2021-ben 465,9 millió eurót vontak be, tavaly már csak 70 milliós forrást gyűjtöttek az idehaza aktív alapok.

A legaktívabb befektetők az intézményi kezelők voltak, az alapítványok, vállalati befektetők, banki és kormányzati szervek részvétele visszaesett.

A befektetésekben részesülő hazai cégek számának csökkenése, különösen a magvető és a későbbi kockázati szakaszokban, az új vállalkozások alapításának és fejlesztésének lassulására utal. A szakértők szerint ez a csökkenés főként a változó makrogazdasági és piaci feltételeknek tulajdonítható, és teljes összhangban áll a nyugat-európai trendekkel.

A jelentés szerint aggasztó adat a hazai magántőke és kockázati tőke számára gyűjtött új források nagyarányú visszaesése 2021 és 2022 között. A 2021-ben gyűjtött új források 465 888 millió eurót tettek ki, míg 2022-ben 69 874 millió euróra csökkentek.

A bevont új források ilyen mértékű csökkenése a magántőke- és kockázatitőkebe-fektetések lassulását és a befektetők kockázatvállalási hajlandóságának csökkenését jelzi

– kongatta a vészharangot Weiszbart Zsolt, Day One Capital-partner, HVCA elnökségi tag.