BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hirtelen leállás miatt bukott nagyot a Harley-Davidson

Egy nem tervezett üzemleállás miatt a motorkerékpárokat gyártó vállalat árbevétele és nyeresége is csökkent, ami a cég éves eredménytervét is visszafogta kissé.

Romlott a Harley-Davidson (HD) második negyedéves eredménye, egy nem tervezett üzemleállás miatt ugyanis mind az értékesítési árbevétel, mind a nyereség csökkent, és a cég éves eredménytervét is visszafogta kissé.

Conclusion Harley Days Dresden 2023 with biker parade
Fotó: Matthias Rietschel

A Harley-Davidson Inc. a második negyedévben 1,446 milliárd dollár árbevételre tett szert, 2 százalékkal kisebbre az egy évvel korábbi 1,469 milliárdnál. A működési eredmény 20 százalékkal, 221 millió dollárra csökkent, 278 millióról.

A nettó nyereség 18 százalékkal csökkent, 216 millió dollárról 178 millióra. Az egy részvényre jutó második negyedéves nyereség 1,22 dollár lett, 16 százalékkal alacsonyabb a 2022. második negyedévi 1,46 dollárnál.

A negyedév folyamán a HD 156 millió dollárért vásárolt vissza 4,1 millió részvényt. A negyedévet 1,5 milliárd dolláros forgóeszközzel zárta a cég. A motorkerékpár-üzletág, a Harley-Davidson Motor Company (HDMC) értékesítési árbevétele 4 százalékkal csökkent, 1,198 milliárd dollárra 1,254 milliárdról. 

Közvetlenül a motorkerékpár-eladásokból 891 millió dollár bevétele származott a Harley-Davidsonnak, 5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 935 milliónál. Az üzletág működési eredménye 194 millió dollárra csökkent, 8 százalékkal, 211 millióról. A bevételarányos jövedelmezőség 16,2 százalékra csökkent, 16,8 százalékról. 

A Harley-Davidson 42 900 motorkerékpárt szállított le az értékesítési hálózatnak a második negyedévben, egy nem tervezett üzemleállás miatt 10 százalékkal kevesebbet a tavalyi második negyedévi 47 900-nál. 

A második negyedévben a motorkerékpárok globális kiskereskedelmi értékesítése 3 százalékkal, 51 500-ra nőtt az előző évi 50 200-hoz képest. Észak-Amerikában a kiskereskedelmi értékesítés 1 százalékkal nőtt, 35 100-ra olyan kategóriák, mint a Grand American Touring és a Cruiser sikerének köszönhetően. 

Az ázsiai csendes-óceáni térségben 24 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi értékesítés 7500-ra, az európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) térségben viszont 6 százalékkal csökkent, 8100-ra. A latin-amerikai 800 ezres értékesítés elsősorban Brazíliának köszönhetően 4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. 

Jochen Zeitz, a Harley-Davidson elnök-vezérigazgatója szerint a cég viszonylag jó adatokkal zárta a negyedévet az üzletágat és ügyfeleket egyaránt érintő makrogazdasági körülmények ellenére. A motorkerékpár-kiszállításokat a negyedév vége felé hátrányosan érintő termelésfelfüggesztés ellenére a bruttó árrés erőteljes emelkedésének köszönhetően a kiskereskedelmi értékesítés nőtt – mutatott rá. 

A Harley-Davidson az év egészére a tavalyival megegyező, vagy 3 százalékkal magasabb értékesítési árbevételre számít. A korábbi 4–7 százalékos növekedési előrejelzését az alkatrészhiány miatt bekövetkezett üzemleállás miatt volt kénytelen visszafogni kissé a vállalat. A bevételarányos jövedelmezőséget 13,9 és 14,3 százalék között várja a teljes évre a HD.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.