Busás nyereséget „dobozolhattak el” az elmúlt napokban azok a merészebb tőzsdézők, akik bevásároltak a Tupperware részvényeiből.

A photograph shows the entrance for the visitors of the US Tupperware home products line Company, in Aalst on November 3 2022, in Aalst. (Photo by NICOLAS MAETERLINCK / Belga / AFP) / Belgium OUT
Fotó: AFP

A leginkább műanyag tárolóiról ismert, háztartási eszközöket gyártó amerikai társaság papírjai hétfőn 75 százalékot raliztak, a két legutóbbi kereskedési nap során pedig 136 százalékot ugrott az árfolyam, amely így közel négyhavi csúcsra, 1,58 dollárra drágult.

A hétfői ezzel története legerősebb napja volt a New York-i börzén jegyzett, orlandói központú vállalat részvényeinek. A kispapír július végén meglehetősen nagy ralira képes, az eddigi csúcsot ugyanis közel napra pontosan három éve, 2020. július 29-én elért 68 százalékos ugrás jelentette.

Az elképesztő hét eleji ralira ezúttal is kiemelkedő forgalom mellett került sor, a kereskedők kezei között 130 millió cserélt gazdát, míg az elmúlt 30 nap napi átlaga mindössze 2,4 millió részvény. A vállalat papírjaival üzletelők ezzel tegnap messze túlszárnyalták a három éve beállított 42,7 milliós rekordot.

Az új keletű népszerűség azért is meglepő, mert a Tupperware háza tájáról nem érkezett friss, piacmozgató hír a napokban a MarketWatch beszámolója szerint, így könnyen lehet, hogy a pandémia idején látott, kisbefektetők körében kiinduló mémrészvényrali áll a háttérben. A hasonlat abból a szempontból mindenképp megáll, hogy a pandémiás lezárások miatt néhány éve nehéz helyzetben került mozilánc-üzemeltető AMC-hez és a GameStop videójátékbolthoz hasonlóan ezúttal is egy kihívásokkal küzdő cég részvényeire irányult kiemelt spekulatív figyelem. 

A társaság az év elején közölte, hogy a korábbi pénzügyi jelentésekben valótlan állításokat fedezett fel, áprilisban pedig tevékenysége feladásának potenciális veszélyére vonatkozó figyelmeztetést adott ki és pénzügyi tanácsadókat fogadott fel. A rossz hírek jelentősen megtépázták a részvényárfolyamot, ami az elmúlt két nap elképesztő menetelését követően is 62 százalékos mínusznál jár az idén.

A mostani, optimista piaci hangulat mellett a tőzsdézők sem vonakodnak az akár csődközeli helyzetben lévő cégek részvényeivel szerencsét próbálni, erre jó példa a Carvana használtautó-kereskedő idei, közel 900 százalékos ralija. 

Ezekkel a részvényekkel pár száz forintból milliomossá lehetett válni

A tőzsdék történetében nemegyszer fordult elő, hogy egy vállalat részvényei néhány hét alatt megsokszorozták az értéküket, gazdaggá téve az időben beszálló befektetőket. A sikersztorik rendre tiszavirág-életűek voltak, így nemcsak a beszállót kellett jól eltalálni, de az exitet is. Kivételek ugyanakkor akadnak.