Zuhanórepülésbe kezdett az AMC részvényárfolyama csütörtökön, miután a moziláncot üzemeltető amerikai társaság részvényösszevonást és tőkeemelést jelentett be adósságállományának csökkentése érdekében.

AMC Theatres Reopens In New York City NEW YORK, NEW YORK - MARCH 05: A view outside the AMC Lincoln Square 13 movie theater on March 05, 2021 in New York City. AMC Theatres reopened its New York area locations today, with new safety precautions in place, for the first time since closing in March 2020 because of the coronavirus (COVID-19) pandemic. (Photo by Noam Galai/WireImage)
Fotó: Noam Galai / Getty Images

A pandémia idején, a Redditen szerveződő kisbefektetők által mémrészvénnyé vált társaság papírjai 18 százalékkal, közel kétéves mélypontra zuhantak a tengerentúli tőzsdenyitást követően.

A befektetői kitárazást az indította el, hogy a társaság bejelentette, 110 millió dollár értékű tőkeemelést tervez elsőbbségi részvények értékesítésén keresztül, ezzel párhuzamosan pedig részvényösszevonásra is sor kerül, tíz jelenlegi törzsrészvény helyett egyet kapnak a befektetők.

Az 1:10 arányú fordított részvényfelosztás gyakorlatilag tízszeresére növelné a részvények árfolyamát, ami vonzóbbá tenné őket egyes intézményi befektetők számára.

Az elsőbbségi részvénycsomagot az Antara Capitalnak adná el a társaság, részvényenként 66 centes áron. Az Antara jelenleg az AMC hitelezője, és az ügylet részeként 100 millió dollárnyi adósságot cserélne el 91 millió elsőbbségi AMC részvényre, amivel a mozilánc éves szinten 10 millió dollárt faragna le kamatköltségeiből.

Az AMC augusztusban jelentette be, hogy rendkívüli osztalékot kínál a részvényeseknek a jövőbeni tőkebevonás eszközeként. A vállalat még ugyanebben a hónapban „APE” ticker alatt jegyezte be az elsőbbségi részvényeket a New York-i börzére. Az elsőbbségi részvények árfolyama – a törzsrészvényekével ellentétesen – 95 százalékkal lőtt ki a hírre.

Az AMC árfolyama
 

A mémrészvényben idén nem sok örömüket lelték a tőzsdézők, az év eleje óta ugyanis 68 százalékot veszített piaci értékéből a papír. A szélesebb amerikai részvénypiacot leképező S&P 500 index 19 százalékkal került lejjebb ez idő alatt.

A vállalatnak az elemzőik szerint komoly szerkezeti átalakításokra lenne szüksége a profitabilitás eléréséhez, ugyanis az AMC 5 milliárd dolláros adósságállományt görget maga előtt.