Tavaly csak a nagybefektetőibe kapaszkodva kerülte el a csődöt a Juul Labs e-cigaretta-gyártó. Tavaly nyáron az amerikai szövetségi élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) megtiltotta a cég termékeinek árusítását, és felszólította a kiskereskedőket, hogy távolítsák el a polcaikról a Juul e-cigaretta-készülékeit és -kapszuláit. Majd a brit gyógyszerfelügyelet állapította meg, hogy az e-cigarettákat használók furcsa mellékhatásokra panaszkodnak. Most úgy tűnik, feltámadt halottaiból a cég, s egy új generációs párologtatóhoz kért engedélyt az FDA-tól. Miközben még mindig nem dőlt el, hogy a korábbi termékei egyáltalán a piacon maradhatnak-e, és azt sem tudni, végül bedobja-e a cég a törölközőt, vagy sem. Mindenesetre most újabb menetre jelentkezett.

Morgantown,,Wv,-,29,March,2019:,Vype,E-cigarette,With,Juul
Fotó: Shutterstock

 A Juul új készüléke, amely már kapható az Egyesült Királyságban és Kanadában, 

életkor-ellenőrzési képességekkel rendelkezik,

és megakadályozza a hamisított vagy illetéktelen, harmadik féltől származó utántöltő patronok használatát. 

A Juul amerikai kérelme, melyet ezen a héten nyújtottak be, csak egy ízt tartalmaz – a Virginia dohányt –, amelynek nikotinkoncentrációja milliliterenként 18 milligramm, ugyanaz a koncentráció, amelyet a Juul az Egyesült Királyságban és Kanadában értékesít. Azt állítja a Juul, hogy az új eszköz elkerüli azokat a technikai problémákat, amelyek tavaly arra késztették az FDA-t, hogy kitiltsa a már meglévő termékeit a piacról, ami 

a vállalatot bizonytalanná tette, s a csőd szélére taszította. 

Az FDA felfüggesztette a tilalmat, amíg a vállalat fellebbezése folyamatban van. 

A Juul azt reméli, hogy az új eszköz – amely több aeroszolt termel minden egyes fújásban, és következetesebben szállítja a nikotint – vonzó lesz azoknak a felnőtt cigarettázóknak, akik kipróbáltak és elutasítottak más e-cigarettákat, vagy akik soha sem próbálták ki őket.

A Juul azt is közölte, hogy

 „kapura lövés” megközelítést alkalmaz az FDA-beadványaiban,

 vagyis számos terméket mutat be a szabályozóknak, abban a reményben, hogy legalább néhány átmegy a vizsgán.

Két közegészségügyi problémára dolgoztunk ki technológiai megoldást: a felnőtt dohányosok hagyományos cigarettákról való átállásának ösztönzése és a kiskorúak gőztermékekhez való hozzáférésének korlátozása

– mondta Kirk Phelps, a Juul termékigazgatója.

A Juul új készüléke 

nem fog működni hamisított vagy jogosulatlan Juul-kompatibilis utántöltő hüvelyekkel,

amelyek néhány évvel ezelőtt problémát jelentettek a szabályozók számára, amikor elárasztották az amerikai piacot gyümölcsös ízekkel, amelyek vonzók voltak a gyermekek számára. A kísérő alkalmazás lehetővé teszi, hogy nyomon kövessék a használatot és az eszköz helyét. 

Az Egyesült Államok szabályozói 2018-ban kezdték korlátozni a piacot, amikor 

a Juul elegáns párologtatói a tizenévesek státuszszimbólumaivá váltak,

s megnőtt a kiskorúak e-cigaretta-használata.