Rájár a rúd a Juul Labs e-cigaretta-gyártóra. Nyáron az amerikai szövetségi élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) megtiltotta a cég termékeinek árusítását, és felszólította a kiskereskedőket, hogy távolítsák el a polcaikról a Juul e-cigaretta-készülékeit és -kapszuláit. Majd a brit gyógyszerfelügyelet állapította meg, hogy az e-cigarettákat használók furcsa mellékhatásokra panaszkodnak: egyesek elhomályosult látásról és könnyező szemekről számoltak be, míg mások szédülést, fáradtságot, fülcsengést tapasztaltak. 

Most a The Wall Street Journal értesülései szerint

a Juul Labs két horgonybefektetővel tárgyal egy mentőcsomagról, hogy elkerülje a csődöt.

A két nagyrészvényes, a Hyatt Hotels örököse, Nick Pritzker és a kaliforniai Riaz Valani komolyan fontolgatja, hogy pénzt áldoz a cég működőképességének fenntartására és rövid távú jogi kötelezettségeinek fedezésére. A mentőcsomag révén a Juul talpon maradhatna, amíg zajlik a jogi vita az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatósággal.   

Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

Az ügyben jártas források szerint még nem született döntés. 

Könnyen előfordulhat, hogy a Juul mégis bedobja a törölközőt. 

A csődvédelmi szcenáriót támasztja alá, hogy nemrégiben két szerkezetátalakítási szakértővel bővítették az igazgatótanácsot. Mielőtt a két befektetővel megkezdték volna a tárgyalásokat, már komoly előkészületeket tettek az esetleges csőd levezénylésére. Sőt, október elején már a hitelezőkkel is leültek egy megbeszélésre.

Az élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság a júniusban elrendelt forgalmazási tilalmat ugyan felfüggesztette a Juul fellebbezésére, de a cég eladásai lelassultak. Ráadásul perek ezreivel néz szembe a vállalat. 

A keresetekben azt állítják, hogy gyermekeknek és tinédzsereknek értékesítették az e-cigarettákat. Novemberben lesz az első tárgyalás. Ezt a pert a San Franciscó-i egyesített iskolai körzet indította, más ügyek a jövő évben kerülhetnek bíróságra. 

A Juul azzal védekezik, hogy sosem célozta meg a kiskorú felhasználókat.

A Juul piacra lépése után nem sokkal, négy éve vonta magára először a hatóság figyelmét. Az FDA akkor a gyümölcsízesítésű e-cigaretta-kapszuláit kezdte vizsgálni. A vizsgálat – és az azt kísérő médiahadjárat – eredménye az lett, hogy a cég 2019-ben megszüntette a gyümölcsízesítésű termékek gyártását, és felhagyott a reklámtevékenységével, amelyről kritikusok azt állították, hogy kifejezetten a fiatalokat célozza. Addigra a Juul készülékeit kilenc fogyasztó rejtélyes haláláért és több száz másik súlyos megbetegedéséért tették felelőssé, a közvélemény pedig a céget okolta az e-cigaretta-használatnak a tinédzserek körében tapasztalható rohamos terjedéséért.