Hol van már a tavalyi hó? Ki emlékszik a cammogó medvepiacra? Mintha a 2022-es évet törölték volna a tőzsdei kalendáriumokból. A technológiai részvények mániákusan emelkednek. A mém indexek az egekben. A kriptoverzum is újjáéledt. Érthetetlen bikaláz hajtja az opciós árazásokat. Idén úgy fogadnak a tőzsdén, mintha 2021-ből egyetlen lendülettel 2023-ba ugrott volna a piac. 

Male,Trader,Investor,Broker,Crypto,Analyst,Holding,Smartphone,In,Hand
Fotó: Shutterstock

A tengerentúli kisbefektetők 

már megint all-in fogadnak. 

Az Amerikai Egyéni Befektetők Szövetségének felmérései szerint 2021 óta nem volt ennyire bikahangulat a tőzsdéken.  

Hat hete vannak többségben a tőzsdén a bikapiacot várók 

a medvepiacot várókkal szemben, ami 2021 novembere óta a leghosszabb bikapozitív szakasz.

Még durvább a mémmánia. A Meme ETF 61 százalékot emelkedett ebben az évben. De a bitcoinbányász Riot Platform is 439 százalékot ment idén, a mesterségesintelligencia-kölcsönző Upstart Holdings 308 százalékot emelkedett. És még a is erősödött 80 százalékot. 

A befektetők kikapcsolták a biztonsági öveket. 

Praktikusan az opciós piac arra szolgál, hogy a részvényportfóliókat védjék az összeomlás ellen. Most senki sem védekezik. Az opciókkal is a részvények emelkedésére fogadnak. A Cboe Global Markets szerint a put-call opciók aránya, amely egyfajta félelembarométer, euforikus hangulatot tükröz. Utoljára 2021-ben volt ilyen remek hangulat. Aztán jött 2022, és letörte a részvénypiacokat.