Vlagyimir Putyin orosz elnök már a hét végén elrendelte a Danone és a Carlsberg oroszországi érdekeltségeinek lefoglalását. Kedden az orosz kormány Jakub Zakrijevet, Csecsenföld mezőgazdasági miniszterét, Kadirov csecsen elnök unokaöccsét nevezte ki a Danone üzletág élére. Míg Taimuraz Bollojev, Putyin régi barátja s a milliárdos Kovalcsuk fivérek üzlettársa lett a Carlsberg Baltika leányvállalatának igazgatója. Mind a Kovalcsuk testvérek, mind Kadirov a nyugati szankciókban nevesített oroszországi személyek.

(FILES) This general view shows French Dairy firm Danone's Russian plant near Chekhov, outside Moscow on July 22, 2017. Russia took control of shares belonging to French agribusiness Danone and brewer Carlsberg, according to a decree published on July 16, 2023. The decree signed by President Vladimir Putin says the Russian state would "temporarily" manage shares belonging to Danone Russia and to Baltika, which is owned by Carlsberg. (Photo by Yuri KADOBNOV / AFP)
Fotó: Yuri Kadobnov / AFP

Ez a újraelosztása Putyin köreiben

– fogalmazott egy név nélkül megszólaltatott orosz oligarcha, aki a Financial Times szerint évtizedek óta ismeri Putyin elnököt. Hozzátéve: Putyin célja, hogy 

fájdalmat okozzon a Nyugatnak, és zsákmányhoz juttassa híveit. 

A Kreml lépése egyúttal üzenet a világnak. Ahogy Alexandra Prokopenko, a Carnegie Russia Eurasia Center nem rezidens kutatója fogalmazott: 

A nyugati vagyon nincs többé biztonságban Oroszországban.

Hozzátette: Moszkva most abban a helyzetben van, hogy 

elkobozhatja a nyugati tulajdont, s odaadhatja a rezsim támogatóinak.

Ezek a nyugati leányvállalatok azért értékesek az orosz oligarcháknak, mert nyereségesek és jól menedzseltek, vagyis az új tulajdonos egyszerűen megcsapolhatja a pénzforgalmat.   

A Danone tavaly ősszel jelentette be, hogy akár egymilliárd eurót is bukhat az oroszországi kivonuláson. Az ügyhöz közel álló személyek szerint a lefoglaláskor már csak napok választották el attól, hogy lezárja az orosz érdekeltség eladását. Míg a Carlsberg pár hete közölte, hogy eladta az orosz érdekeltségeit, de a vevőt és a vételárat nem hozták nyilvánosságra. 

A Baltikának nyolc sörfőzdéje van Oroszországban, és 8400 alkalmazottat foglalkoztat, 

ami a Carlsberg globális létszámának 20 százaléka. 

A Yale kutatása szerint az Oroszországban korábban érdekelt, ezer multinacionális vállalat közül 400 folytatta tevékenységét az ukrajnai háború és a nyugati szankciók után, köztük a Pepsi, a Procter & Gamble és az Unilever.

Oroszország nagyon 

megnehezítette a külföldi cégek távozását.

Tavaly decemberben a Kreml olyan szabályokat fogadott el, amelyek alapján az orosz kormány értékeli a külföldi társaság által értékesített eszközöket. Az eladó pedig köteles az eszközt 50 százalékos diszkonttal értékesíteni, s a tranzakciós ár 10 százalékának megfelelő kilépési adót vetettek ki.