Nemzetközi gazdaság

Vlagyimir Putyin lenyúlta a Danone-t és a Carlsberget

Az orosz elnök rendelete értelmében egy állami ingatlanügynökség veszi át a nyugati érdekeltségek oroszországi irányítását – állítólag átmenetileg.

Vlagyimir Putyin vasárnap aláírt egy rendeletet, amelynek értelmében egy állami ingatlanügynökség veszi át „ideiglenesen” az irányítást a Danone és a Carlsberg helyi érdekeltségei felett. Nem ez az első eset, hogy a Kreml gyakorlatilag lefoglalja a külföldi tulajdont, válaszul, hogy a háború miatt a multinacionális cégek elhagyták Oroszországot – írja a Sky News.

Vladimir Putin - Mikhail Mishustin meeting
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Moszkva nemegyszer fenyegetőzött már azzal, hogy lefoglalja az országban maradt nyugati eszközöket és létesítményeket, most pedig újabb lépést tett ebbe az irányba.

A Danone még a tavalyi év végén jelezte, hogy akár egymilliárd eurót is bukhat oroszországi kivonulásán. A tejtermékeiről ismert francia óriásvállalat a Renault-hoz hasonlóan piacvezető volt Oroszországban a Prostokvashino márkája révén, a bevételeinek 5 százaléka onnan származott a 2022-es év első kilenc hónapjában. A Danone egyedül a csecsemőtápszer-ellátást tartotta meg saját kézben.

A dán sörgyártó néhány héttel ezelőtt jelentette be, hogy eladta oroszországi érdekeltségét.

A szerződést aláírták, de nem hozták nyilvánosságra sem a vevő nevét, sem pedig az eladási összeget,

amelyet hosszadalmas eljárás során kell engedélyeztetni az orosz hatóságokkal. A nyugati sörgyártók közül a Carlsbergnek volt a legnagyobb oroszországi kitettsége: 2021-ben a bevételeinek 10 százalékát termelte ki Oroszországban.

 

 

államosítás Vlagyimir Putyin Danone Carlsberg
Kapcsolódó cikkek